Kamer (ver)huur met de hospitaregeling

Er is een groot tekort aan woonruimte in Breda. Dankzij de hospitaregeling kunnen Bredanaars die een kamer over hebben deze verhuren. Voor bijvoorbeeld studenten of mensen die snel woonruimte nodig hebben kan zo’n kamer uitkomst bieden. En als hospita (verhuurder) levert u wellicht privacy in, maar levert het ook voordelen op. Zo krijgt u wat extra financiële ruimte en doet u nieuwe contacten op.

De hospitaregeling

De hospitaregeling is er voor mensen die in het huis dat zij zelf bewonen één of enkele kamers over hebben waarin zij 1 of maximaal 2 mensen huisvesting kunnen bieden. 
De regeling geldt voor zowel mensen die in een eigen woning wonen als voor huurders bij een woningcorporatie. Bewoners van een huurwoning van de woningcorporatie moeten eerst toestemming vragen aan de woningcorporatie. Ook hypotheekverstrekkers kunnen hier specifieke regels voor hebben. Zorg dat u hier vooraf naar informeert.

Kamerverhuur via de hospitaregeling

Voorwaarden hospitaregeling

  • De hospita (verhuurder) is 100% eigenaar van de woning of is de hoofdhuurder van de woning van een Bredase woningcorporatie die toestemming heeft gegeven voor verhuur.
  • Voorzieningen als een badkamer en keuken worden door de hospita en de huurder(s) gedeeld. Een huurder heeft geen eigen badkamer of keuken.
  • Er zijn maximaal 2 huurders.
  •  De hospita woont in de woning waar de kamers verhuurd worden.

Laat u goed informeren

Verhuur van een kamer kan juridische gevolgen hebben. Laat u hier goed over informeren. Tijdelijke verhuur ligt bij gebruikmaking van de hospitaregeling voor de hand. De huur kan dan niet tussentijds opgezegd worden, maar de huur stopt wel na de afgesproken periode van de huur. Er bestaat dan geen huurbescherming meer. Daarbij is van belang dat de verhuurder op tijd meldt dat de huur stopt na de afgesproken huurtermijn; schriftelijk en minimaal 1 maand of maximaal 3 maanden voor de afgesproken einddatum van de huur.

Meer informatie over de fiscale gevolgen van het gebruikmaken van de hospitaregeling kunt u onder meer lezen op de websites van het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst

Contact

Heeft u een kamer over voor een student of bent u student en op zoek naar een kamer? Neem dan contact op met: Avans Hogeschool (internationaloffice@avans.nl) of BUas (accommodation@buas.nl)

Heeft u een kamer over voor een ander (dit hoeft geen student te zijn)? Neem dan contact op met: 

Onder de Pannen
Website: Onderdepannen.nl
Telefoonnummer: 076 785 73 58
E-mail: onderdepannen@stichtingdeherberg.nl