Kamer verhuren met de hospitaregeling

Heeft u één of meerdere kamers in huis die u niet gebruikt? U kunt deze verhuren met de hospitaregeling. U helpt er bijvoorbeeld studenten mee of anderen die snel woonruimte nodig hebben. Daarnaast verdient u als verhuurder maandelijks extra geld en u doet nieuwe contacten op.

Uitleg over de hospitaregeling

Met de hospitaregeling verhuurt u een deel van uw woning aan 1 of maximaal 2 andere personen. U heeft hiervoor geen vergunning nodig van de gemeente. Een voorwaarde is dat u zelf ook in de woning woont woning en voorzieningen deelt met de huurder, zoals, keuken, toilet en badkamer. De hospitaregeling geldt voor iedereen die 100% eigenaar is van de woning of de woning huurt van een Bredase woningcorporatie. De woningcorporatie moet wel toestemming geven voor verhuur. 

Onderzoek vooraf wat het voor u betekent

Voor u een kamer gaat verhuren is het goed om na te gaan wat dit allemaal betekent voor u. Zo kunnen de huurinkomsten bijvoorbeeld gevolgen hebben voor een eventuele uitkering of belastingtoeslagen. Informeer ook bij uw hypotheekverstrekker of er regels zijn voor verhuur. 
Als u gebruik maakt van de hospitaregeling is tijdelijke verhuur de meest gebruikte vorm. De huur kan dan niet tussentijds opgezegd worden, maar stopt na de afgesproken huurperiode. Er bestaat dan geen huurbescherming meer. Daarbij is van belang dat de verhuurder op tijd meldt dat de huur stopt na de afgesproken huurtermijn.
Meer informatie over de hospitaregeling en wat dit betekent staat op de websites van:

Huurders vinden

Er zijn verschillende opties om gebruik te maken van de hospitaregeling:

  1. U regelt dit zelf door bijvoorbeeld aan een bekende te verhuren.
  2. U zoekt een student om een kamer aan te verhuren. Neem dan contact op met:
  3.  U wilt aan een stads- of dorpsgenoot verhuren die door omstandigheden een woonruimte nodig heeft. Neem dan contact op met Onder de Pannen: Onderdepannen.nl.

Om de hospitaregeling te gebruiken heeft u geen toestemming van de gemeente nodig. 

Kamerverhuur via de hospitaregeling