Experiment gesloten coffeeshopketen (wietexperiment)
In Nederland wordt de verkoop van cannabis (wiet en hasj) via coffeeshops gedoogd, maar de levering is nog altijd illegaal. Het Experiment gesloten coffeeshopketen onderzoekt of gereguleerde teelt en distributie een beter alternatief biedt. Breda is een van de deelnemende gemeenten, waar vanaf 7 april 2025 alleen nog gereguleerde cannabis wordt verkocht.
Aanloopfase en overgangsfase
Op 15 december 2023 startten Tilburg en Breda met de aanloopfase van het wietexperiment. Tijdens deze fase werd gereguleerde cannabis verkocht, en deden telers, coffeeshophouders en toezichthouders ervaring op met vraag en aanbod, beveiligd transport en track & trace-systemen.
Op 17 juni 2024 begon de overgangsfase. In deze periode mochten telers hun producten leveren aan alle deelnemende gemeenten, en coffeeshops verkopen zowel gereguleerde als gedoogde producten. Zodat er een soepele overgang naar het nieuwe systeem ontstaat.
Start van de Experimenteerfase op 7 april 2025
Op 7 april 2025 start de laatste fase van het Experiment gesloten coffeeshopketen. In deze fase mogen coffeeshops in de deelnemende gemeenten alleen nog maar gereguleerde wiet verkopen.
Voor het verbeteren van de hasjproductie en inkoop door coffeeshops lijkt echter meer tijd nodig te zijn. Daarom wordt de verkoop van hasj tijdelijk (voor 2 maanden) niet gehandhaafd in deelnemende coffeeshops. Na de periode van twee maanden zal ook enkel gereguleerde hasj verkocht worden.
Deze fase duurt in principe 4 jaar.
Meer informatie over het wietexperiment
Experiment gesloten coffeeshopketen (wietexperiment) | Rijksoverheid.nl
Veelgestelde vragen
-
De gemeente Breda neemt deel aan het Experiment gesloten coffeeshopketen omdat het huidige gedoogbeleid niet langer voldoet. Door mee te doen aan dit landelijke experiment helpt de gemeente om te onderzoeken of gereguleerde teelt en verkoop van wiet en hasj kan zorgen voor meer transparantie, een betere bescherming van de gezondheid van gebruikers en minder criminaliteit.
-
Alle coffeeshops in Breda doen mee aan het experiment en verkopen uitsluitend gereguleerde wiet.
-
Het experiment voorziet in het reguleren van de coffeeshopketen. Hiermee wordt de teelt, vervoer en verkoop van hennep en hasjiesj gereguleerd. In de coffeeshop verandert er tijdens de aanloopfase niet zoveel behalve dat er nu ook gereguleerde cannabis wordt verkocht. Daarom is het niet de verwachting dat de aanloopfase tot meer overlast zal leiden. Hoogstens tijdelijk na de start omdat gebruikers van elders uit nieuwsgierigheid de gereguleerde producten willen proberen. Lokaal wordt zekerheidshalve wel gemonitord of de overlast rond de coffeeshops toeneemt.
-
In Nederland is de verkoop van cannabis in coffeeshops onder strikte voorwaarden gedoogd, maar de productie en aanlevering van cannabis is illegaal en wordt niet gedoogd. Het ‘experiment gesloten coffeeshopketen’ (hierna: experiment) heeft als doel om te onderzoeken of gereguleerde productie, distributie en verkoop van cannabis mogelijk zijn. Het beoogde resultaat is het decriminaliseren van de productie en aanlevering van op kwaliteit gecontroleerde cannabis aan coffeeshops. Het is belangrijk te benadrukken dat ook het gebruik van cannabis uit de gereguleerde keten altijd risico's met zich meebrengt. Er wordt onderzocht wat de effecten van het experiment zijn op gebieden als volksgezondheid, preventie, criminaliteit, openbare orde en veiligheid.
Het experiment wordt ook wel het wietexperiment of wietproef genoemd. De uitkomsten van het experiment dragen bij aan de besluitvorming over het toekomstige cannabisbeleid in Nederland.