Tips energie besparen en verduurzamen huis

Online vindt u veel tips en informatie over energiebesparing en het verduurzamen van uw huis. Onafhankelijke informatie vindt u op de website van MilieuCentraal en op de website van de Rijksoverheid www.verbeterjehuis.nl

Minder gas, warmte en stroom verbruiken 

Op de website van MilieuCentraal staat alles over het besparen op gas en warmte, en over het besparen op stroom (elektriciteit). Voor zowel huurders als woningeigenaren. Door te besparen, gaat uw energierekening omlaag. Er zijn tips die u meteen in uw huis kunt uitvoeren zonder dat u daarvoor geld hoeft uit te geven of materialen hoeft te kopen. Denk aan gordijnen dicht doen en deuren dicht houden. Ook vindt u tips en uitleg over kleine aanpassingen die weinig geld en moeite kosten. Bijvoorbeeld het plaatsen van radiatorfolie en tochtstrips.

Stookt u hout? Lees de informatie van de Rijksoverheid over het beperken van overlast en uitstoot van schadelijke stoffen. Op de stookwijzer staat of u die dag wel of niet kunt stoken.

Mogelijkheden woning verduurzamen

Op de website van verbeterjehuis.nl vindt u verbeteropties waarmee u uw huis energiezuinig en duurzaam kunt maken. Per verbeteroptie vindt u informatie over: 

  • de aanpassing en wat u ermee bespaart 
  • of uw huis geschikt is voor de aanpassing 
  • de kosten van de verbeteroptie 
  • een eventuele subsidie of lening 

Sommige maatregelen kosten wel wat maar gooien niet heel uw woning overhoop, bijvoorbeeld: 

  • vervangen van enkel glas 
  • isoleren van de spouwmuur (gevelisolatie) 
  • plaatsen van zonnepanelen.  

Andere maatregelen betekenen soms een verbouwing van het huis.

Uw spouwmuur of dak isoleren? Controleer eerst of er vleermuizen of vogels in de spouw zitten. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Heeft u vleermuizen in de spouw, dan heeft u een ontheffing van de provincie nodig. 

Bedrijf kiezen en offertes beoordelen  

In het Centraal Register Techniek vindt u gekwalificeerde vakbedrijven in de bouw- en installatietechniek.

Heeft u voor het verduurzamen van uw huis offertes (prijsaanbiedingen) van bedrijven ontvangen en wilt u deze beoordelen om uw keuze voor een bedrijf te maken? Op de website van verbeterjehuis.nl vindt u tips over wat er in de offerte moet staan en waar u op moet letten. 

Tips over het beoordelen van een bedrijf of een offerte