Aanloopfase wietexperiment start 15 december in Tilburg en Breda

Op 15 december 2023 starten Tilburg en Breda met de aanloopfase van het zogeheten wietexperiment. De eerste twee legale telers zijn dan klaar voor levering aan coffeeshops in Tilburg en Breda. In deze fase mogen de deelnemende coffeeshops zowel de legaal geteelde als de gedoogde producten aanbieden.

Experiment binnen het experiment

Het initiatief voor de aanloopfase is door de burgemeesters van Breda en Tilburg geïntroduceerd en omarmt door het ministerie. Met deze aanloopfase in Brabant kan ervaring worden opgedaan met de gesloten keten en alle processen die daarbij komen kijken. De ontwikkelingen tijdens de aanloopfase worden gemonitord.  De inzichten deelt het ministerie met alle deelnemende gemeenten en worden gebruikt om processen en systemen te verbeteren voor een soepele overgangsfase.

Fijn dat ons initiatief om in Tilburg en Breda te gaan werken met een ‘experiment binnen het experiment' nu dus van start kan.

Theo Weterings
Burgemeester Tilburg

“Eindelijk kunnen we nu de eerste stappen zetten op weg naar het legaliseren van softdrugs. Dat is nodig, het gedoogbeleid is failliet”, stelt burgemeester Theo Weterings. “Fijn dat ons initiatief om in Tilburg en Breda te gaan werken met een ‘experiment binnen het experiment' nu dus van start kan. Ik kijk uit naar een eerlijke branche die onder toezicht geteelde, veilige producten aan onze inwoners verkoopt."

Deze aanloopfase in Breda en Tilburg gaat helpen om eventuele kinderziektes te detecteren voordat het experiment landelijk start.

Paul Depla
Burgemeester Breda

Burgemeester Paul Depla vult daarop aan: “Deze aanloopfase in Breda en Tilburg gaat helpen om eventuele kinderziektes te detecteren voordat het experiment landelijk start. Ook is het een mooie kans om te zien hoe de samenwerking binnen de gesloten keten tussen legale telers, de coffeeshophouders en alle andere betrokken instanties in zijn werk gaat. De voorbereidingen voor de start op 15 december zijn hier in volle gang, daarmee is dus ook al een begin in die samenwerking gemaakt.”

Meer informatie over het wietexperiment: Experiment gesloten coffeeshopketen (wietexperiment) | Rijksoverheid.nl