Johan: 'Vanaf het water ziet Breda er heel anders uit'
“Het is altijd weer een feestje om te varen, de mensen zijn blij en de stad ziet er vanaf het water heel anders uit”, zegt Johan, al bijna twintig jaar schipper bij de rondvaart van de gemeente. Terwijl Bredanaars vaak in de stad zelf rondwandelen, biedt de rondvaart een nieuwe blik op hun geliefde stad.
De man achter het roer
Johan begon in 2006 als schipper voor de gemeente, zonder enige ervaring op het water. “Ik werkte eerst bij kringloopwinkel Vindingrijk en daarna bij de fietsenstalling. Totdat een collega mij op een dag vroeg of ik niet wilde varen. Ik had nog nooit gevaren, maar ik dacht: waarom niet?” Hij ging de uitdaging aan en leerde in drie maanden de geschiedenis van Breda kennen. “Het was wel wennen, maar ik ben altijd met heel veel plezier blijven varen.” Zijn liefde voor Breda komt duidelijk naar voren als hij vertelt hoe hij in Gouda geboren is, maar vanaf zijn derde levensjaar de stad als thuis beschouwt. "Breda betekent heel veel voor mij. Ik ben een echte Bredanaar en zou er nooit meer weg willen."

Als schipper van de rondvaart vaart Johan dagelijks door de singels van Breda. “De passagiers zijn altijd nieuwsgierig naar wat ze nog niet hebben gezien, vooral de Bredanaars zelf. Ze zeggen vaak: ‘Had ik maar eerder meegevaren, dit heb ik nog nooit gezien!’.” Vanaf het water heb je een andere kijk op de stad. Zo verwijst hij naar de iconische watertoren, de Koepelgevangenis en Park Valkenberg.
Je kent de binnenstad van Breda pas wanneer je op het water hebt gezeten.
“Vanaf de boot kun je echt de verborgen hoekjes van de stad zien, zoals de eerste fabriek van Hero aan de Academiesingel of de bakkerij aan de achterkant van het Kapucijnenklooster, waar mensen met een beperking met veel liefde de lekkerste appeltaarten maken.” Zijn favoriete plek van de singels is het stukje bij de witte huisjes bij de voormalig Seeligkazerne. "Het is er rustig, groen en een mooi moment om foto's te maken. Ik vertraag daar de boot vaak en laat de mensen even genieten."
Verhalen en weetjes die blijven hangen
Johan heeft een schat aan verhalen die hij met zijn passagiers deelt. Hij heeft zich over de jaren verdiept in de geschiedenis van Breda en leert af en toe nieuwe dingen van inwoners die meevaren. “Dan sla ik dat op en zoek ik het later uit om te kijken of het klopt.” Hij geniet van het moment waarop passagiers echt iets nieuws leren over de stad. En natuurlijk is er altijd ruimte voor een grapje. “Als ik het verhaal over de vuurtoren vertel, doe ik dat altijd op mijn eigen manier, met een beetje humor erbij. Het is een rondvaart, geen college!”
“Een van de gebouwen die ik meer ben gaan waarderen door het varen, zijn de zwarte torens bij het Chasséterrein”, zegt Johan. “We noemen ze zelf de ‘kolenkitten’ vanwege de grijze stukken aan de zijkanten die verschillende vormen hebben, net als kolen. Een interessant feitje is dat die torens precies in de positie staan waar vroeger de barakken van de cadetten hebben gestaan.”

Met humor en gezelligheid
Na bijna twintig jaar varen, is Johan nog steeds vol energie. “Wat mij het meeste energie geeft? Het plezier van de mensen. Als ze aan boord komen met een glimlach en met evenveel plezier weer afstappen, dan weet ik dat ik mijn werk goed doe.” Iedere schipper vertelt de verhalen op zijn of haar eigen manier. Zijn stijl kenmerkt zich door humor, persoonlijke interactie en af en toe een beetje Brabantse gezelligheid. "Dat is wat de mensen waarderen. Ze zeggen vaak: ‘We vinden het zo leuk dat je het zo vertelt, lekker Brabants met een lach.’” Johan is dan ook trots op de band die hij heeft opgebouwd met zijn passagiers. En het mooiste compliment? “Er zijn een aantal inwoners die jaarlijks terugkomen voor een rondvaart. Niet alleen voor de verhalen, maar ook voor de gezelligheid.”
Ontdek Breda vanaf het water
Johan hoopt dat steeds meer Bredanaars de rondvaart ontdekken. “Veel mensen weten niet dat er een rondvaart is in Breda. En als ze eenmaal meevaren, zijn ze verrast.” Hij nodigt iedereen uit om een keer op het water te stappen en Breda vanuit een nieuw perspectief te bekijken. De rondvaart is niet alleen interessant voor degenen die van geschiedenis houden; Johan past zijn verhaal aan op de passagiers. Bij ouderen gaat hij dieper in op jaartallen en historische gebeurtenissen, terwijl jongeren vaak genieten van verhalen over de Koepel of het Chasséveld, zoals de plek waar 538 Koningsdag wordt gevierd. Zo brengt hij de stad op een manier tot leven die voor iedereen boeiend is. “Kom gewoon een keer meevaren, het is echt een ervaring. En voor veel mensen is het een ontdekking!”
Meer informatie over de rondvaart vind je op de website van Rondvaart De Nieuwe Mark.