Wim en Joost: ‘Dit werk houdt me jong’

De Galderse Meren zijn voor veel Bredanaars dé plek om verkoeling te zoeken in de zomer, een ochtendduik te nemen of om gewoon gezellig te picknicken. Om ervoor te zorgen dat deze plek veilig en gezellig blijft, zijn mensen als Wim Timmers (59) en Joost Moelands (44) onmisbaar. “Een goede samenwerking is het halve werk”, aldus Wim.

Wim werkt al een hele poos bij de gemeente. “Ik ben in 1986 begonnen met van alles en nog wat: straten vegen, bladruimen, containers legen en ga zo maar door. Sinds 1999 zit ik bij ‘spelen en recreatie’. En sinds een jaartje of zes ben ik uitvoerder en toezichthouder. Dit betekent dat ik verantwoordelijk ben voor alle speeltuinen en recreatieplekken in de gemeente, waaronder dus de Galderse Meren.”

Goede samenwerking

Joost kwam daarentegen pas een vorig jaar om de hoek kijken, maar Wim wist meteen dat dit het begin was van een goede samenwerking. “We kunnen alles tegen elkaar zeggen”, zegt Wim lachend. “En zoals hij nu zit met een grote glimlach, zo zat hij tijdens het sollicitatiegesprek ook. Toen dacht ik: die moet ik hebben!”
 

Ik kom weer ontspannen thuis, heb meer tijd voor mijn kinderen en vind het leuk dat ik veel buiten ben.

Joost Moelands

‘Oren en ogen’ van de Galderse Meren

Joost is de ‘oren en ogen’ van de Galderse Meren en de Asterdplas. Dit doet hij voornamelijk in het seizoen: van 1 april tot 1 oktober. Hij is hét aanspreekpunt voor iedereen die gebruikmaakt van de Galderse Meren, maar ook van externe partners. Denk bijvoorbeeld aan beveiliging, wijkagenten of de reddingsbrigade. “Ik heb echt een verbindende functie.”

Wim krijgt alle meldingen die gaan over de Galderse Meren of Asterdplas binnen en stuurt ze door naar Joost. “Ik probeer iedere dag twee à drie rondjes te lopen bij de Galderse Meren en ongeveer twee keer in de week zie je me bij de Asterdplas”, zegt Joost. Wim is hartstikke blij met zijn kersverse collega. “Voorheen was er geen aanspreekpunt voor alle externe partijen die de gemeente inhuurt. Nu is Joost altijd fysiek aanwezig, dat is heel fijn.”

Wim en Joost - Galderse Meren
Joost (links) en Wim bij de Galderse Meren.

We krijgen misschien wel twintig tot dertig meldingen per dag binnen. Vooral bij gevaarlijke situaties gaan we gelijk kijken.

Wim Timmers

Buiten het seizoen

Buiten het seizoen houdt Joost zich bezig met het onderhoud van bomen. Dan kijkt hij waar hulp nodig is. “Mijn week ziet er dus nooit hetzelfde uit en is heel weersafhankelijk. Wordt het opeens dertig graden? Dan is de kans groot dat ik de hele week als toezichthouder recreatie aan het werk ben. En als het gestormd heeft, help ik de collega’s van bomenonderhoud waarschijnlijk om de stormschade op te ruimen.”

Wim pakt naast de meldingen over de recreatieplassen, ook alles rondom speeltuinen in Breda op. “We krijgen misschien wel twintig tot dertig meldingen per dag binnen. Vooral bij gevaarlijke situaties gaan we gelijk kijken.” Wat Wim zo leuk vindt aan zijn baan? “Het houdt me jong. Met ‘spelen’ moet je je verplaatsen in een kind. En dat betekent soms ook dat je zelf even van de glijbaan moet om te kijken hoe dat voelt”, vertelt hij lachend.

“Dit kan ik blijven doen tot ik honderd word”, aldus Wim. “Maar over een jaartje of zes, wil ik er wel graag mee stoppen. Ik zie mezelf dit in ieder geval doen tot mijn pensioen. En het zou hartstikke mooi zijn als Joost dan kan doorgroeien naar een leidinggevende functie, want dat heeft hij zeker in zijn mars.”

Wim (links) en Joost
Wim (links) en Joost