'Trots dat ik tegen mijn kinderen kan zeggen dat ik hieraan mee heb gewerkt'
Geen werkdag ziet er hetzelfde uit. Dát is precies wat Carel Rademakers het leukst vindt aan zijn baan als toezichthouder elektrotechnisch werk bij de gemeente. "In de ochtend kan ik bij de werkzaamheden aan de Lelystraat lopen en in de middag sta ik bij wijze van spreken in het riool."
Carel werkt sinds 2015 bij de gemeente. Hij begon ooit als assistent wagenparkbeheerder en werkte daarna als directievoerder/toezichthouder riool, waarbij hij zich specialiseerde in gemalen. "Vanuit daar ben ik meer de kant van de verlichting opgerold. Nu doe ik in principe alles." Wat Carels werk precies inhoudt? "Ik kom meestal bij civiele en bouwkundige projecten in beeld als er - simpel gezegd - stroom aan te pas komt. Bijvoorbeeld als beheer bezig is met een rioolvervanging, waarbij de hele straat opengebroken wordt en ze meteen de openbare verlichting meepakken. De straat krijgt dan een complete herinrichting."
Fontein op de Grote Markt
"De mooiste én leukste projecten vind ik waar stroom en water samenkomen. Zo was ik directievoerder en toezichthouder bij de fontein op de Grote Markt: Tijns Waterplein”, aldus Carel. In 2016 werd de toen zesjarige Tijn landelijk bekend met zijn nagellakactie voor het Glazen Huis in Breda. Als een ode aan Tijn werd de nieuwe waterspeelplaats op de Grote Markt Tijns Waterplein genoemd.
“Ik was betrokken vanaf het moment dat de eerste schop de grond inging tot de oplevering en opening. Hierbij hield ik toezicht op het werk, maakte ik afspraken met verkeer, hield ik contact met de marktmeester en de horeca. Dan ben ik heel trots dat ik tegen mijn kinderen mag zeggen: 'Daar heeft papa aan meegewerkt'.”
Trots op projecten
Tijns Waterplein in de binnenstad is niet het enige project waar Carel trots op is. "De fontein bij Kinderboerderij Wolfslaar is een idee dat ik zelf bedacht heb", zegt Carel glunderend. "Ik denk dat het rond de 35 graden was die dag, mijn collega's en ik bezochten de kinderboerderij voor ander werk. Door de hitte maakte ik een opmerking naar de omgevingsmanager in de trant van 'waarom maak je hier geen fontein?'. 'Kom maar met een idee', zei hij toen. Zo gezegd, zo gedaan! Plat gezegd, want er ging natuurlijk een hoop aan vooraf."
Er kwamen een paar ideeën op tafel, waaronder die van Carel. Nadat zijn idee intern getoetst werd, kwam dat van hem als winnaar uit de bus. Toen Kinderboerderij Wolfslaar 100 jaar bestond, opende Carels werk: een fontein in de vorm van een pauw waarbij er water uit de veren springt. "Dat is mijn echte trots. Dat ding ligt er over twintig jaar nog. Ik nam mijn dochter ook mee toen we de fontein gingen testen, zij was een van de eerste kinderen die daar speelde. En dat maakt me zo trots (als een pauw)."
Carel Rademakers bij de fontein in Park Valkenberg.
Terug te zien in de stad
Een ander bekend gezicht in onze stad: de fontein in Park Valkenberg. Ook hier heeft Carel aan gesleuteld. "Hier heb ik de fontein van nieuwe verlichting voorzien, want er zaten nog ouderwetse lampjes in. Als iemand van het koningshuis op bezoek kwam, moesten we het water in om een oranje schermpje over de verlichting te plaatsen", zegt hij lachend. "We hebben uiteindelijk duurzame ledverlichting geplaatst. Dat vind ik ook mooi aan mijn werk: de werkzaamheden die ik doe zijn altijd terug te zien in de stad."
Gemalen en verlichting
Naast fonteinen weet Carel ook veel van gemalen en verlichting. "We hebben ongeveer 1600 gemalen in onze stad. Hiermee wordt de stand van het water geregeld in een bepaalde wijk. We hebben een groot deel gerenoveerd en zijn nu met de laatste vijftig bezig."
"Weet je wat ik ook leuk vind?", zegt Carel. "Het contact met de inwoners. Wanneer een straat heringericht is en iemand meldt dat de lantaarnpalen te veel of te weinig licht geven, zouden ze contact met mij kunnen krijgen. Ik ben iemand die aanbelt bij de mensen en mijn gezicht laat zien. En ik merk dat dat heel erg gewaardeerd wordt als ik hen zo verder kan helpen."
"Mijn werk is ongelofelijk leuk en gevarieerd, vooral voor een buitenmens als ik. Ik hoop dit werk nog jaren te doen en echt mijn steentje bij te dragen aan de stad. Zodat inwoners er een mooi product voor terugkrijgen."