Samen de wijk nog groener, schoner en gezelliger maken
Samen met je buren de handen uit de mouwen steken om de buurt groener, schoner en gezelliger te maken. En ondertussen leer je elkaar ook nog eens beter kennen. Dat is wat een wijkdeal inhoudt. En dat is waar Monique Verstraaten, medewerker bewonersinitiatieven bij Gemeente Breda, dag in dag uit aan werkt. “Ik kijk graag naar wat er wél kan!”
Samen een geveltuintje aanleggen, zwerfvuil opruimen, meer bloemen planten en het groen onderhouden. Elke wijkdeal is weer anders. Maar ze hebben altijd één ding gemeen: buurtbewoners die samen de handen uit de mouwen willen steken om een fijne leefomgeving te creëren. En daar helpt de gemeente graag bij. Want niemand weet beter wat het beste is voor de wijk, dan de buurtbewoners zelf.
Monique zal voor veel Bredanaars geen onbekende zijn, want ze zit regelmatig bij ze aan de keukentafel. Zij gaat bij alle initiatiefnemers langs om een wijkdeal te bespreken. “Ik kom graag persoonlijk langs om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Samen even door de buurt lopen, kijken waar ze iets aan willen doen, en elkaar een beetje beter leren kennen. Elke wijkdeal is een stukje maatwerk.” Als blijkt dat er voldoende draagvlak is in de wijk en voldoende handjes, dan wordt er gekeken hoe de gemeente kan ondersteunen. Door bijvoorbeeld materiaal te leveren zoals prikkers voor het zwerfvuil, of zorgen voor een plantvak en bloemen en struiken, die bewoners dan vervolgens zelf kunnen planten en onderhouden. “Het is echt een samenwerking. Zo kiezen de bewoners bijvoorbeeld zelf welke planten er komen, maar geven wij ze graag advies over wat goed te onderhouden is.” aldus Monique. Tijdens de keukentafelgesprekken probeert ze duidelijk te maken wat er allemaal bij komt kijken. “Realiseer je wel dat je bijvoorbeeld bij bepaalde planten 12 keer per jaar moet schoffelen. Daar moet genoeg inzet en enthousiasme voor zijn, want de verantwoordelijkheid voor dat onderhoud blijft bij de buurt zelf liggen. Dat leggen we goed vast in een overeenkomst.”
Dat de wijkdeals een groot succes zijn in Breda blijkt, want op 1 januari 2022 vieren we al het 10-jarig bestaan. En inmiddels is Breda zo’n 540 wijkdeals rijker. In allerlei soorten buurten en wijken, met hulp van alle leeftijden. Oudere buurtbewoners die gepensioneerd zijn en iets meer vrije tijd hebben, maar ook wijken met veel jonge gezinnen die meer saamhorigheid willen. Ecologen, doeners, hoveniers, planners, koffiezetters en worstenbroodjesmakers wonen overal. Iedereen kan wat, doet wat en werkt graag samen.
Wijkdeals zijn er in allerlei formaten, groot en klein. “Zo was er een inwoner die het bosje naast zijn huis wilde opknappen. De beplanting was versleten en hij vond eigenlijk dat de gemeente het niet goed genoeg bijhield. Toen hebben we afgesproken dat wij de oude beplanting eruit zouden halen en zouden zorgen voor nieuwe planten, en hij het zou planten en bijhouden. Zo was het aanzicht van zijn huis gelijk een stuk mooier. Hij blij, en wij blij! Een mooi voorbeeld van een kleinere wijkdeal.” vertelt Monique.
Maar het kan ook groter. Zo klopte een groep bewoners van de Heuvelstraat opnieuw aan, na een al eerder geslaagde wijkdeal. “Ze hadden een paar geveltuintjes gemaakt aan één kant van de straat. Daar waren ze zo enthousiast over, dat ze ook het kruispunt aan de overkant veel groener wilden. En daar hebben we samen voor gezorgd. Bij de eerste wijkdeal hebben ze van ons het materiaal gekregen, en bij uitbreiding van de wijkdeal hebben ze een kleine financiële vergoeding gekregen. Om samen iets leuks van te doen, of om te investeren in de wijk om het nog een stukje mooier te maken.”
Nog een mooi voorbeeld van een wijkdeal die bij Monique te binnen schiet is in de Generaal Maczekstraat. Bewoners hebben daar veel stenen uit de stoep gehaald, en er veel groen voor terug geplant. Maar het gaat vooral om de verbinding die daar is gemaakt. De buurtbewoners lieten aan Monique weten: “We kenden elkaar eigenlijk helemaal niet, maar na een dag samen buiten bezig te zijn geweest, weten we meer over elkaar. We weten nu wie er in de buurt woont, groeten als we elkaar tegenkomen en maken vaker gezellig een praatje. Ook vraag je makkelijker hulp aan elkaar.”
Veel promotie is er niet nodig. De wijkdeals stromen vanzelf binnen. De ene buurt ziet het bij een andere buurt en denkt ‘Hey, dat willen wij ook!’ En vooral in deze tijd waarin iedereen een stukje bewuster bezig is met het klimaat en tegels steeds vaker ruimte maken voor groen. “De wijkdeals zijn ontzettend gegroeid de afgelopen jaren en daarin ontwikkel je zelf ook mee.” legt Monique uit.
De uitdaging voor Monique is om het elke keer weer geregeld te krijgen. “Samen met de bewoners een goed gedragen wijkdeal sluiten, een beplantingsplan en een ontwerp maken, afstemmen met collega’s over technische aspecten, dan de kweker bellen hoeveel ik nodig heb en waar het naartoe moet, weer afstemming met de bewoners, zorgen dat er een kraan staat om de oude beplanting eruit te trekken. Er komt een hoop bij kijken. Niet lullen maar poetsen zeg ik altijd!”
Maar het allerleukste aan haar baan, vindt Monique, is dat ze zich echt tussen de bewoners bevindt en de contacten die ze daar maakt. “Bewoners willen graag een fijne buurt en een prettige leefomgeving. Dat ik daaraan bij mag dragen en dat we dat samen voor elkaar krijgen, vind ik super.” Als Monique een rondje door Breda rijdt langs alle opgeknapte wijken, buurten en parken, wordt het voor haar heel zichtbaar waar ze aan werkt. “Ik vind het ook heel leuk als bewoners mij achteraf foto’s sturen. Dan denk ik ah wat mooi! Ja daar kan ik echt van genieten” glundert ze. “Alle bewoners die ik blij heb kunnen maken, daar ben ik trots op en dat motiveert me.”
Ben jij enthousiast geworden en wil jij ook zo’n leuke wijkdeal? Neem dan vooral een kijkje op wijkdealsbreda.nl