'Ratten? Met goede adviezen kom je heel ver'

Johan Timmers (r) en Dré Jacobs werken al vele jaren bij de gemeente Breda. Wat ze doen in het team Ecologie heette eerst ‘ongediertebestrijding’ en sinds 2017 hebben we het over ‘plaagdierbeheersing’. Dré is sinds 1979 in vaste dienst en Johan kwam in 1989. Sinds 1994 werken ze samen. Dat bevalt hen prima: “We zijn heel goed op elkaar ingespeeld en weten precies wat we aan elkaar hebben”, aldus beide collega’s. 

Overlast

Johan: ”Wij hebben bijzonder werk, want wij komen in actie wanneer iemand overlast meldt van plaagdieren zoals bijvoorbeeld ratten, muizen, kakkerlakken of wespen. Mensen zijn natuurlijk nooit blij met plaagdieren en soms ook gewoon bang. Maar, ze zijn vaak wel heel blij als we zijn geweest omdat ze dan goede adviezen van ons hebben gekregen om de overlast zelf aan te pakken.”

We zijn heel goed op elkaar ingespeeld en weten precies wat we aan elkaar hebben.

Johan Timmers en Dré Jacobs
adviseurs plaagdierbeheersing

Van bestrijding naar beheersing

Dré: “Volgens Europese richtlijnen (te weten: I.P.M. Integrated Pest Management) geven we zelf graag het goede voorbeeld en werken we sinds 2017 niet meer met gif. Of in ieder geval, zo min mogelijk. Sinds die tijd hebben we maar drie keer gif gebruikt. Dat is beter voor het milieu en ook precies de reden waarom we de overlast niet meer bestrijden, maar beheersen. In de praktijk betekent dat, dat we vooral adviezen geven. Wat we doen heet daarom ook niet langer ongediertebestrijding, maar plaagdierbeheersing.”

“Met onze adviezen komen mensen al een heel eind en is meestal geen bestrijding meer nodig”, vult Johan aan. “We kijken naar de oorzaak van het probleem en als mensen daar dan mee aan de slag gaan, hoeven ze vaak geen plaagdierbeheerser meer in te schakelen. Daarmee bespaar je als inwoner toch al gauw honderden euro’s.”

Het grootste probleem bij overlast van dieren, zijn voedselbronnen. Vaak goed bedoeld om eendjes of vogels te voeren, maar ratten komen er op af.

Johan

Adviezen  

“Het grootste probleem bij overlast van dieren, zijn voedselbronnen. Vaak goed bedoeld om eendjes of vogels te voeren, maar met als resultaat dat ratten er op af komen”, weet Johan. “Denk aan brood, vogelvoerbollen of vogelpindakaas. Daarom is een van de adviezen het weghalen van de voedselbron. De andere twee zijn het plaatsen van wering of versperring zodat de dieren er simpelweg niet meer langs kunnen én het oplossen van bouwkundige gebreken. Als het riool kapot is, kunnen ratten je huis binnenkomen. Je kunt ze dan vangen, maar na een paar maanden is de overlast terug. De enige echte oplossing is dan het (laten) maken van het riool.”

Geen dag hetzelfde

Johan en Dré gaan af op meldingen (van overlast). “Dit werk is iedere dag weer een verrassing. Zo gaan we ene keer op pad om een kadaver op te halen dat op straat is aangereden en een andere keer bezoeken we iemand die overlast van plaagdieren heeft gemeld om advies te geven. Maar, we monitoren ook op ratten in de buitenruimte. En als die er zijn, plaatsen we vangkisten die we dan ook regelmatig controleren.” 

Tijdens het werk genieten ze van het contact met inwoners: “De ene keer zijn we met 5 minuten weer weg, maar we krijgen ook hele levensverhalen te horen, met een kop koffie erbij. Soms voelen we ons dan net een maatschappelijk werker”, zegt Dré. 

Soms voelen we ons net een maatschappelijk werker.

Dré

Dode (huis)dieren

Johan: “Wat veel mensen niet weten, is dat we ook dode (huis)dieren registreren en opruimen. De dierenambulance verwijst door naar ons als daar een melding binnenkomt dat er ergens een dood dier ligt. Als het gechipt is, brengen wij de eigenaar op de hoogte van hun overleden huisdier. Dan kan de eigenaar zelf beslissen of ze hun huisdier laten cremeren of zelf in de tuin begraven. Is het huisdier niet gechipt, dan maken we er een foto van en leggen het bij ons in de diepvries.  Een destructiebedrijf haal de dode dieren na 14 dagen op. Maar huisdieren houden we vaak wat langer bij ons, zodat baasjes echt nog de kans krijgen om afscheid te nemen.”

Pilot beheersing ganzenpopulatie

“Ook werken we mee aan verschillende pilots,” vertelt Johan. Zo hebben we nu een pilot om de populatie van de Canadese ganzen te beheersen. De ganzenpoep en het ganzengekwetter zorgen namelijk voor flinke overlast. We dompelen de ganzeneieren in maisolie. Dan komt er een filmlaagje over het ei en komt het embryo niet uit. We doen dat niet met alle eieren, zodat de ganzen sowieso nog kunnen broeden en kuikens krijgen. We deden dit al in De Kroeten, bij de Asterdplas en in Park Valkenberg. En onlangs heeft de provincie een vergunning afgegeven om deze pilot ook uit te mogen voeren in Waterakkers, bij de Wilhelminavijver en bij de Claudius Prinsenlaan ter hoogte van Amphia ziekenhuis. Na volgend jaar kijken we welke resultaten de pilot heeft opgeleverd.”

Wat veel mensen niet weten, is dat we ook dode (huis)dieren registreren en opruimen.

Johan

Vrije tijd

Johan zegt al lange tijd dat hij rond z’n 64e wil stoppen met werken. Over vier jaar is het zover. “Dan is het mooi geweest; ik ben op m’n 15e al gaan werken. Als ik met pensioen ga, ga ik meer van de dingen doen die ik nu ook al doe. Bijvoorbeeld wandelen met de hond of weekendjes weg. Mijn vrouw en ik zijn ook pas opa en oma geworden, dus in de toekomst ga ik ook oppassen. En tot die tijd, blijf ik genieten van het contact met onze inwoners en hoop ik nog zoveel mogelijk Bredanaars uit de brand te helpen met goede adviezen.  
Ook Dré riep altijd dat hij ging stoppen met werken op z’n 60ste. Maar toch denkt hij er nu nog niet aan. “Werken is mijn hobby, dus dat wil ik heel graag nog lang blijven doen. Ik kan maar één conclusie trekken en dat is dat ik het nog lang niet beu ben!”

Wil jij ook werken bij de gemeente Breda? Kijk op Werken bij de gemeente | Gemeente Breda voor onze vacatures!