Prijzen voor ’t Zoet en Schorsmolen in Europese ontwerpwedstrijd

Mooi nieuws voor de Markkade in ’t Zoet en Schorsmolen: de ontwerpteams van deze gebieden hebben een prijs gewonnen in de Europese ontwerpwedstrijd Europan. Ontwerpteams uit heel Europa konden zich bij de Europan voor één of meerdere locaties inschrijven, waaronder dus twee gebieden in Breda. In de LocHal in Tilburg werden dinsdag 16 januari de winnaars bekend gemaakt. Informatie over de twee Bredase projecten en het oordeel van de jury is te vinden op Europan.

De afgelopen twee jaar heeft Breda samen met Tilburg, Waalwijk en Etten-Leur deelgenomen aan de Europan ontwerpprijsvraag. Europan is een samenwerkingsverband van zo’n twintig Europese landen. Europan organiseert elke twee jaar een ideeënprijsvraag op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap die openstaat voor alle jonge ontwerpers (tot 40 jaar). Hiermee levert Europan een bijdrage aan talentontwikkeling en de reflectie op en het debat over de Europese stad. 

Gastregio 

De Stedelijke Regio Breda-Tilburg (SRBT) is in Nederland gastregio voor de 17e editie van Europan. Het is de langstlopende en meest omvangrijke ontwerpwedstrijd in Europa voor jonge ontwerpers zoals architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwers.

Klimaatverandering 

Dit jaar stond de ontwerpwedstrijd in het teken van de klimaatverandering en de bedreiging hiervan op onze stedelijke omgeving. Een jury met specialisten op het gebied van architectuur, landschap en stedenbouw beoordeelde de inzendingen. 

Deze wedstrijd daagt jong Europees talent uit om aan onze stedelijke ontwikkelingsopgaven te werken.

Eddie Förster (Stedelijke Ontwikkeling)

Internationaal perspectief  

“Deze wedstrijd daagt jong Europees talent uit om aan onze stedelijke ontwikkelingsopgaven te werken”, aldus wethouder Eddie Förster (Stedelijke Ontwikkeling). “We zoeken bewust dit internationale en jonge perspectief van ontwerpers op. En ik kan zeggen, hun voorstellen voor onze opgaven zijn creatief, soms gewaagd en tonen lef en ambitie.”
 

Er zijn in de SRBT-regio zes locaties geselecteerd die een voorbeeld zijn voor de verstedelijkingsopgaven in de regio. De deelnemende locaties zijn: ’t Zoet en Schorsmolen in Breda, het winkelcentrum in Etten-Leur, Groenewoud en het Kenniskwartier in Tilburg en de Taxandriaweg in Waalwijk. 

Vervolg 

De winnaars van de wedstrijd ontvangen een geldbedrag. Na de prijsuitreiking starten er gesprekken met de winnaars maar ook met andere inzenders om te onderzoeken of en hoe hun ideeën tot uitvoering kunnen komen. Ook worden de resultaten van de Europan prijsvraag in samenwerking met het Bredase architectuurplatform BLASt met een breder publiek gedeeld.