Nieuwe Menstruatie Uitgiftepunten moeten meisjes en vrouwen helpen

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven is thuis geen geld voor menstruatieproducten. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat jonge meiden niet naar school gaan of vrouwen zich ziek melden bij hun werkgever. De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot menstruatieproducten en heeft daarom geld beschikbaar gesteld voor nieuwe Menstruatie Uitgifte Punten (MUP). Dit zijn laagdrempelige locaties in de stad waar meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten kunnen halen. Donderdagmiddag opende wethouder Marike de Nobel de nieuwe MUP in Inloop de Verbinding in de Haagse Beemden. 

Voor een aantal meisjes en vrouwen zijn menstruatieproducten gewoonweg te duur.
Dit willen we voorkomen. Ik ben dan ook erg blij dat er dit jaar nog een aantal Menstruatie Uitgiftepunten op verschillende plekken in de stad bijkomen.

Wethouder Marike de Nobel (Armoede)

Divers aanbod 

Bij deze menstruatieuitgiftepunten (MUP’s) biedt het Armoedefonds meisjes en vrouwen zelf de keuze om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden. Onder andere verschillende maten en merken maandverband en tampons worden aangeboden. Ook zijn er, mede vanuit duurzaamheidsoogpunt, menstruatiecups beschikbaar.

Verspreid over de hele stad 

Er zijn in Breda al 9 MUP’s. In 2023 zijn daar zo’n 5000 producten verspreid. Deze zijn uitgegeven aan onder andere gezinnen bij de Voedselbank, studenten/jongeren en vrouwen in armoede in de leeftijd van 30-50 jr. Deze maand komen daar 5 nieuwe MUP’s bij in de Haagse Beemden. Daarna volgen er nog meer locaties in de stad zodat er in totaal verspreid over de stad circa twintig plekken zijn waar vrouwen terecht kunnen. Op de website armoedefonds is een link te vinden naar een kaart met alle actuele locaties in de stad waar deze producten op te halen zijn.