Meldpunt voor problemen met verhuurders

De gemeente Breda lanceert per 1 januari 2024 een online meldpunt voor problemen met verhuurders. (Potentiële) huurders kunnen daar klachten melden over discriminatie, intimidatie en elke andere kwesties die zij ervaren met hun verhuurder. Het meldpunt is onderdeel van de Wet goed verhuurderschap die op 1 juli 2023 is ingegaan. In de Wet goed verhuurderschap staan regels waaraan verhuurders zich moeten houden.  

Met de Wet goed verhuurderschap en het bijbehorende meldpunt worden woningzoekenden, huurders en arbeidsmigranten beter beschermd. De gemeente krijgt meer mogelijkheden om op te treden tegen verhuurders die de wet overtreden.  

Zo moeten verhuurders discriminatie en intimidatie voorkomen en tegengaan. Ook geldt een maximum waarborgsom en mogen er geen onredelijke servicekosten worden gevraagd. Verder moet de huurovereenkomst op schrift staan. En de huurder moet zijn geïnformeerd over rechten en plichten. Voor bemiddelaars geldt een verbod op het vragen van dubbele bemiddelingskosten.

Een melding maken is gratis en mag anoniem.  
Meer informatie over het meldpunt problemen met verhuurders

Huurders met klachten over een woningcorporaties kunnen terecht bij de klachtencommissie waarbij hun woningbouwcorporatie is aangesloten.