Koester de Bredase natuur

Wees alert en voorkom natuurbranden.

VOORKOM BRAND, VOORDAT 'T BRAND

Vanaf maart ligt veel dood hout in de bos- en natuurgebieden en er zit weinig vocht in de bodem. Juist nu is de kans groot dat een natuurbrand ontstaat. Samen met de inwoners en bezoekers van Breda zetten we ons in om de kans op natuurbranden te verkleinen.

Bezoekers van natuurgebieden

Iedereen is welkom in de mooie Bredase natuurgebieden. Lever een bijdrage om ze mooi te houden en blijf alert in de natuur.

Tips om een natuurbrand te voorkomen: 

  • Parkeer de auto bewust en op een verharde ondergrond of parkeerplaats. Heeft de auto een afstand afgelegd dan kan de temperatuur aan de onderkant van de auto flink oplopen. Komt de onderzijde in contact met droog gras dan kan dit een natuurbrand veroorzaken.  
  • Gooi afval in een afvalbak of neem het terug mee naar huis. Een stuk glas op de grond waar de zon op schijnt, kan een natuurband veroorzaken. Ook smeulend zwerfafval is regelmatig de oorzaak van een natuurbrand.

Wat te doen in geval van een natuurbrand:

  • Een natuurbrand ontdekt? Onthoudt de locatie en vlucht zo snel mogelijk weg, bel 112 pas op het moment als je zelf veilig bent. Probeer een grote brand niet zelf te blussen.
  • Geef hulpdiensten de ruimte: parkeer de auto niet op toegangspaden naar het bos, zo kunnen hulpdiensten gemakkelijk ter plaatse komen.
  • Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Vlucht tegen de windrichting in, dan is de kans kleiner om ingehaald te worden door de brand.  

Bewoners in/rondom natuurgebieden 

De hulp van omwonenden van natuurgebieden is onmisbaar bij het voorkomen van  natuurbranden. En stel, dat er toch een natuurbrand ontstaat, dan is het zaak deze zo beperkt mogelijk te houden. Zo is te voorkomen dat de brand zich uitbreidt bijvoorbeeld naar woningen in en rond het bos.

  • Vraag de “10 tips tegen natuurbranden” aan.
  • Voor meer informatie over brandpreventie: neem contact op met de Ambassadeurs Brandveilig Leven Breda. Dit kan via het contactformulier. De ambassadeurs kunnen een gratis woningcheck uitvoeren in woningen voor een beter brandveilige woning.

Meer informatie? Bekijk de Brandweer website(externe link).

Voor het bestrijden en het onder controle houden van natuurbranden werken samen: de Gemeente Breda, Brandweer, Staatsbosbeheer en Waterschap Brabantse Delta.