Johnnie is al vroeg in de kerstsferen

Op de werkvloer aan de Riethil is het een drukte van belang. Dozen vol lekkere dingen staan klaar om ingepakt te worden door medewerkers die er duidelijk zin in hebben. Sinterklaas moest nog aankomen, maar bij de afdeling Werk van de gemeente Breda was het in november al een beetje kerst. Dan begint daar de klus waar menigeen vrolijk van wordt; het inpakken van duizenden kerstpakketten. Kerstpakketten die straks, zo aan het einde van het jaar, door vele werkgevers worden uitgedeeld aan hun medewerkers.

Trappelen

Een van die mensen die elk jaar staat te trappelen om dit ‘kerstwerk’ te mogen doen is Johnnie. Normaal gesproken werkt hij bij een Amerikaans bedrijf in Breda. Maar, zodra het tijd wordt voor het inpakken van kerstpakketten, is hij van de partij. Kerst is voor hem altijd al speciaal geweest. Het liefst heeft hij dat het dan ook echt vriest en er een dik pak sneeuw ligt. Want dat hoort erbij. Voor de kou is hij niet bang: ”Ik kom hier gewoon naar toe, al ligt er nog zoveel sneeuw”. De leiding is trouwens ook erg blij hem. Johnnie is erg accuraat en precies. Als de inhoud van de dozen niet op orde is, dan trekt hij aan de spreekwoordelijke (kerst)bel. Johnnie heeft dan ook heel veel  werkervaring; nog even en hij is 40 jaar in dienst.

5000 pakketten voor Amphia

De eerste grote klus aan de Riethil zijn de 5000 kerstpakketten die het Amphia ziekenhuis heeft afgenomen van de stichting Breda Maakt Mij Blij. Het is de club die tijdens de coronacrisis vele Bredase bedrijven hielp om producten die niet meer het land uit konden, lokaal te kunnen verkopen.  De stichting trok ook samen met de gemeente op om hulpgoederen voor Oekraïne in te zamelen. En nu verzorgen de medewerkers van de gemeente hier een prachtig kerstpakket met allerlei mooie en vooral lekkere streekproducten.

Aan de slag

Van oudsher werkt de afdeling Werk van de gemeente Breda met medewerkers die vanwege een beperking of een achterstand op de arbeidsmarkt (nog) niet zelfstandig aan de slag kunnen. Deze ‘kerstsamenwerking’ met verschillende bedrijven zorgt ervoor dat medewerkers lekker aan de slag zijn en ook dat producten van lokale ondernemers in een kerstpakket hun weg vinden.
De oorsprong van het kerstpakket start overigens aan het begin van de 19e eeuw en is van boerenafkomst. De overlevering vertelt dat het personeel van de boer op tweede kerstdag vrij kreeg. Als blijk van waardering kreeg het personeel van de boer een mand mee naar huis met allerlei lekkere dingen.

Kerstwens

Lekkere dingen zijn er hier volop. Nog maar een weekje werken en dan zit het kerstpakkettenwerk er al weer op. Maar, Johnnie is in ieder geval al vroeg in de kerstsfeer en daar gaat het hem om. Hij lijkt in zijn rode trui zelfs een beetje op de kerstelfjes die in het pakhuis van de kerstman aan het werk zijn. Zelf heeft hij ook wel een wens voor kerst: een nieuwe (kunst)kerstboom. De takken van zijn oude boom hangen er nu een beetje triest bij. “In ieder geval heb ik altijd een boom met gekleurde lichtjes, want die vind ik toch het mooist. En ik wil ook nog een echte kersttrui, die heb ik gezien bij de Action, maar die is duur, die kost wel twintig euro!”

Champagne

Om het jaar is Johnnie vrij tussen kerst en oud en nieuw. Zoals gezegd, hij is een echt kerstmens maar tijdens die dagen kan hij ook wel eens wat somber zijn: “Ja, ik sta dan altijd even stil bij mijn vader die overleden is”. Maar tegelijkertijd verheugt hij zich op het uitpakken van zijn eigen kerstpakket: “Ik hoop dat er een fles champagne voor oud en nieuw in zit.”