Ik zie gebakken klinkers als levend materiaal

Het komt niet vaak voor dat Jack van den Ouweland lang op kantoor te vinden is. “Normaal begin ik mijn dag met een ronde langs enkele werkzaamheden, dan naar kantoor om in de middag weer andere werkzaamheden te controleren. Mij doe je geen plezier achter de vissenkom,” zegt Jack, wijzend naar zijn monitor.

Van klus naar klus

Met zijn motor rijdt de bijna 65-jarige Alphenaar van klus naar klus. Hij is een doener en is daarom het liefst ook buiten, daar waar er gewerkt wordt. “Als technisch medewerker Grond-, Weg- en Waterbouw & Verkeer zwerf ik door de hele stad.” Normaal lopen er gemiddeld 5 projecten tegelijk. Nu niet, het is winter en dat betekent dat de meeste projecten zijn afgerond om te voorkomen dat slecht weer roet in het eten gooit. “Anders ligt de weg langer open dan gepland en hebben de omwonenden er langer last van. Dat is vervelend en probeer ik altijd zoveel mogelijk te voorkomen.” 

Werkzaamheden

Jack houdt zich binnen gemeente Breda bezig met het onderhoud van de wegen, fietspaden en stoepen. “Wij doen alles vanuit de onderhouds-sfeer, we houden de weg schoon en veilig.” Maar ook het aanleggen van drempels en het plaatsen van markeringen op het wegdek wordt door Jack en zijn collega’s georganiseerd.  

In Breda en de omliggende dorpen ligt bijna 11 miljoen vierkante meter aan zogeheten verharding, dan gaat het om bijvoorbeeld, klinkers, keien, tegels en asfalt. De aanvragen voor het onderhoud van al die verhardingen komen van alle kanten bij hem binnen. Dat kan via aanvragen van particulieren en bedrijven, maar ook via andere afdelingen binnen de gemeente. Jack is een spin in het web. Als er een aanvraag binnenkomt, neemt hij contact op met de aannemer voor een prijs. Dat gaat weer richting de aanvrager voor een akkoord. Ondertussen vraagt Jack bij de afdeling verkeer of de weg afgesloten kan worden. “Daar kijken ze of die weg niet bijvoorbeeld al gebruikt wordt als omleidingsroute voor andere werkzaamheden. Ook moeten de hulpdiensten er natuurlijk vanaf weten.” Het is van levensbelang dat de hulpdiensten op de hoogte zijn welke wegen zijn afgesloten en niet voor een afgesloten weg komen te staan.  

Als de werkzaamheden van start zijn gegaan, gaat Jack regelmatig langs om te kijken of het allemaal goed verloopt. “Als dat niet zo is, dan zeg ik het ook meteen, ik wacht niet tot ik terug ben op kantoor om het tegen een leidinggevende te zeggen. Mensen vinden me daarom soms vervelend, maar wel eerlijk.”  

Plezier is de drijfveer

Of het werk eigenaardigheden met zich meebrengt? Jack vindt van niet, alhoewel: “Als ik in mijn vrije tijd door Breda loop, kijk ik vooral naar beneden. Ik kijk hoe het is aangelegd en of het er nog goed bij ligt. Ik zie de gebakken klinkers als levend materiaal. Zeker bij natuursteen, dat ziet er altijd anders uit, door de elementen, maar ook door het licht.” Jack vertelt trots over zijn werk en ook de lach verdwijnt tijdens het gesprek zelden van zijn gezicht. Plezier is mijn drijfveer zegt Jack dan ook. Hij werkt al 40 jaar voor de gemeente en bijna al die tijd is hij werkzaam bij de afdeling grond-, weg- en waterbouw en verkeer. 

Jack kan terugkijken op een succesvolle aanpak. “Mijn opvolger kan straks zo doorgaan, kijken of alles is gedaan wat gedaan moest worden.” Het woord opvolger is gevallen. Want na meer dan 40 jaar gaat Jack bijna met pensioen. “Dan ga ik rond het huis aan de slag.” Want stilzitten is niets voor Jack, ook thuis niet!