Het grondwater stijgt en mijn kelder loopt onder: wat nu?

Vocht in de kruipruimte, schimmel op de muren of een drassig gazon: dit kan allemaal het resultaat zijn van een hoge grondwaterstand. Vooral in de herfst en winter spelen deze problemen op als we te maken hebben met heftige regenbuien. Wat moet je doen als jouw kelder is ondergelopen, je grote plassen water in je tuin hebt of andere overlast ervaart? We leggen het uit.

De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare grond als het gaat om het grondwater. Ben je eigenaar van een woning in Breda, dan dien je zelf te zorgen voor een waterdichte afsluiting van jouw kelder of andere ruimte. Bij een huurwoning  is dit de taak van de verhuurder.

Dit kun je zelf doen

Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je zelf kunt nemen om schade aan je woning of tuin door een hoge grondwaterstand te voorkomen. Hiervoor is een folder gemaakt die je op kunt vragen via onze contactpagina. Om je alvast op weg te helpen, staan op deze pagina de belangrijkste maatregelen. 

Bouwkundige maatregelen

Deze maatregelen zijn gericht op het aanpassen van de kruipruimte, vloeren of muren van de woning.
•    bodem van de kruipruimte waterdicht maken
•    opvullen van de kruipruimte
•    vochtige lucht in de kruipruimte opvoeren
•    begane grondvloer waterdicht maken en/of isoleren
•    watertransport door muren stoppen: muren impregneren

Waterhuishoudkundige maatregelen

Deze maatregelen zijn gericht op het verlagen van de grondwaterstand.
•    pomp in de kruipruimte
•    drainage rondom de woning
•    drainage in de kruipruimte

Geen subsidie beschikbaar

Er is geen subsidie beschikbaar voor het oplossen van grondwaterproblemen op particulier terrein. Ook is de gemeente niet de partij die een drainage of een andere oplossing aanlegt bij jou thuis. We bieden wel de mogelijkheid om het lozingspunt van de ontwateringsvoorziening aan te bieden op de perceelgrens. Deze worden dan aangesloten op een gemeentelijke voorziening. Ook mag je je drainage of pomp aansluiten op het riool als er sprake is van overtollig grondwater. Dit kan alleen bij het ontbreken van een hemelwaterriool of sloot.

Vragen

Heb je vragen of wil je meer weten over grondwateroverlast? Neem contact op.