Hardwell benoemd als ereburger van ‘zijn stad’ Breda

De Bredase DJ Robbert van de Corput, wereldwijd beter bekend als Hardwell, werd net voor de start van zijn set op Breda Live 2023 door burgemeester Paul Depla verrast met een benoeming tot ereburger van Breda. Een hele bijzondere titel, die slechts twee andere nog in leven zijnde Bredanaars dragen. Een waslijst aan topprestaties die Hardwell de afgelopen jaren leverde, de trots waarmee hij over ‘zijn stad’ spreekt en zijn betrokkenheid met Breda en haar inwoners zijn aanleiding voor deze benoeming.

We hebben er met hem als ereburger een hele waardevolle ambassadeur bij.

Paul Depla
Burgemeester

Burgemeester Paul Depla: “Robbert is een voorbeeld voor velen. Naast zijn succesvolle muziek waarmee hij vele awards en twee benoemingen tot nummer 1 DJ van de wereld behaalde, helpt hij (Bredase) talenten zich verder te ontwikkelen en zet hij zich in voor ook lokale goede doelen als ambassadeur. Noem je Hardwell dan komt daar vaak in een adem ook Breda achteraan. Robbert zet Breda internationaal op de kaart met zijn talent, zijn prestaties maar ook door met trots over onze stad te spreken. Breda is net zo trots op hem, als hij op onze stad. We hebben er met hem als ereburger een hele waardevolle ambassadeur bij.”

Verdiensten en prestaties van Hardwell

Robbert van de Corput (1988) is geboren en getogen en nog altijd woonachtig in Breda. De succesvolle DJ, muziekproducer en ondernemer, die onder zijn artiestennaam Hardwell wereldwijd bekend is, is 2 keer door DJ MAG als beste DJ ter wereld uitgeroepen. Hij heeft daarnaast diverse internationale prijzen en awards gewonnen en is één van Nederlands meest succesvolle exportproducten. In 2014 ontving Hardwell ook al de Bredase Cultuurprijs voor zijn prestaties en verbintenis met de stad.

Gedurende zijn hele carrière stelde Robbert zich op als een trotse ambassadeur van Breda over de hele wereld. Ook in zijn werk komt de verbintenis met Breda tot uiting: zo maakte hij samen met zijn vriend en leermeester Tijs Verwest (Tiësto) een ode aan de stad met het nummer ‘Zero 76’. Met zijn grote passies; muziek en het dj-vak, heeft hij wereldprestaties neergezet. Vanuit deze passies sprak hij al op zéér jonge leeftijd zijn grote droom uit om ooit de beste dj van de wereld te worden. Door zijn enorme drive, ambitie, doorzettingsvermogen, inzet, toewijding en gewoon door hard te werken, is hij dat ook daadwerkelijke meerdere keren geworden. Zijn motto “if you can dream it, you can do it” heeft voor hem dan ook een letterlijke betekenis gekregen. Hij is daarmee een voorbeeld en inspiratie voor anderen. In beginsel vooral voor jongeren en talenten in en rond Breda, later voor talenten in het hele land en over de hele wereld. Hij inspireert en stimuleert jongeren, hij helpt talenten zich verder te ontwikkelen en levert indirect een bijdrage aan ontwikkelingen op het gebied van dance onderwijs in Breda en in de regio.

Ook op economisch vlak is Hardwell belangrijk voor Breda en haar inwoners. Tijdens zijn wereldtour die nu loopt zijn vele Bredase ondernemingen betrokken. Ook bij zijn platenlabel Revealed is 50% van de werknemers afkomstig uit de Bredase DJ-scene. Daarnaast kregen vele Bredase DJ’s en producers via Hardwell de gelegenheid om zich internationaal te presenteren door op te treden in zijn voorprogramma. Voorbeelden hiervan zijn: Dannic, Yiva, Kill The Buzz, Tim Hox, Funkerman, Suyano en W&W.

Ereburgerschap

Zowel het college van B&W als de gemeenteraad hebben op basis van zijn prestaties en verdiensten besloten Robbert te benoemen tot ‘Ereburger van Breda’. Die titel wordt ook gedragen door oud-burgemeester van der Velden en Tijs Verwest (Tiësto). Burgemeester Depla reikte de erepenning die gekoppeld is aan de titel aan Robbert van de Corput uit tijdens zijn 7e optreden op Breda Live, een festival in zijn stad waar hij optredens van over de hele wereld voor weigert. Hoe Hardwell de titel van ereburger in de toekomst graag wil uitdragen wordt op een later moment met hem besproken. Hij heeft nog niet de gelegenheid gehad daar over na te denken. Na de bekendmaking op het podium moest hij namelijk direct starten met het optreden voor zijn stadsgenoten.

Van alle nominaties is dit wel een van de bijzonderste.

Hardwell

Eerste reactie van Hardwell: “Ik had dit niet zien aankomen en voel me heel erg vereerd. Ik ben echt super trots op deze benoeming. Van alle nominaties is dit wel een van de bijzonderste.“  

Foto: Binne-Louw Katsma