Gemeente vraagt subsidie Volkshuisvestingsfonds aan voor Tuinzigt

Na een succesvol eerste project voor inwoners van de Hoge Vucht en Doornbos-Linie, vraagt de gemeente Breda nu ook subsidie van het Volkshuisvestingsfonds aan voor inwoners van Tuinzigt. Als de subsidie wordt toegekend kunnen ook zij - onder bepaalde voorwaarden - een tegemoetkoming krijgen voor het verduurzamen van hun woning. Met het gevraagde budget voor dit project kunnen minimaal 760 woningeigenaren in Tuinzigt geholpen worden.

Flink wat inwoners van de Hoge Vucht en Doornbos-Linie zijn de afgelopen tijd door de gemeente financieel ondersteund bij het verduurzamen van hun woning. Dit deden zij door gebruik te maken van een subsidie van het Volkshuisvestingsfonds waarbij ze een tegemoetkoming van vijftig procent kunnen krijgen tot een maximum van 19.000 euro. Sinds de openstelling begin dit jaar tot en met september zijn er zo’n 400 aanvragen ingediend. In sommige gebieden is het ook voor particulieren mogelijk om aan te sluiten bij een verduurzamingsproject van een woningcorporatie. Ongeveer de helft van deze huiseigenaren heeft hier gebruik van gemaakt.

De mooie resultaten in Hoge Vucht en Doornbos-Linie zorgen ervoor dat de gemeente nu ook de inwoners van Tuinzigt deze mogelijkheid wil bieden. Daarom heeft zij opnieuw een aanvraag ingediend voor het Volkshuisvestingsfonds.

We willen investeren in onze wijken en zeker in de wijken waar veel oudere woningen te vinden zijn.

Arjen van Drunen
Wethouder Wonen en Kansengelijkheid

“We zien dat Tuinzigt een grote diversiteit aan woningen heeft met slechte energielabels”, zegt wethouder Peter Bakker (Wethouder Klimaat, Energie en Afval). “Als we deze subsidie van het Rijk krijgen, kunnen we een impuls geven aan het verduurzamen van deze woningen en een bijdrage leveren aan het tegengaan van de klimaatopwarming. Dat gaat ook schelen in de maandelijkse energierekening die mensen betalen”. Wethouder Arjen van Drunen (Wonen en Kansengelijkheid) vult aan: “We willen investeren in onze wijken en zeker in de wijken waar veel oudere woningen te vinden zijn. De kosten voor het verduurzamen van die woningen zijn niet voor iedereen op te brengen. Met deze subsidie hopen we dat iedereen de kans krijgt zijn huis aan te pakken zodat het hier ook in de toekomst fijn wonen is.’

In oktober heeft Breda een subsidieaanvraag ingediend voor circa 18 miljoen euro van het Volkshuisvestingsfonds. Deze subsidie is bedoeld voor 5 verschillende projecten waarvan het verduurzamen van particuliere woningen met een slecht energielabel er één is. Daarbij is er in het bijzonder aandacht voor particuliere koopwoningen die tussen sociale huurwoningen staan (dit noemen we gespikkeld bezit). Daarnaast wil de gemeente de leefbaarheid en veiligheid in de wijk verbeteren door de verkeersveiligheid van de Tuinzigtlaan te verbeteren en de ontmoetingsplekken Nieuwe Meidoorn en het beheerdersgebouw van de speeltuin Tuinzigt aan te pakken. Met de aanpassing van deze gebouwen kan er meer ruimte gecreëerd worden voor ontmoeting binnen de wijk. Het tweede project is gericht op ‘gespikkeld bezit’ woningen in Prinsenbeek en Brabantpark. Met de subsidie kunnen minimaal 217 woningeigenaren geholpen kunnen worden. Project 3 richt zich op de ondersteuning van VvE’s in Tuinzigt, Hoge Vucht en Doornbos/Linie bij de verduurzaming van woningen. De gemeente hoopt hiermee minimaal 250 woningeigenaren te helpen. Het vierde project gaat om de realisatie van sociale nieuwbouw in de wijken Overakker en Brabantpark. Hierdoor wordt het aantal sociale woningen vergroot en kwalitatief verbeterd met zo'n 125 woningen. Voor de onrendabele top die dat met zich meebrengt vragen we samen met de corporaties subsidie aan. Het laatste project is gericht op het helpen van kleine particuliere verhuurders in Tuinzigt bij het verduurzamen van hun woningen.

De aanvraag gaat in totaal om een bedrag van €18.071.473 voor de komende tien jaar. Als de subsidieaanvraag door het Rijk wordt toegekend, dan wordt van de gemeente Breda verwacht dat zij zelf €7.744.917 meefinanciert. Het Rijk besluit rond 15 januari 2024 welke projecten subsidie krijgen.