Extra toezicht en handhaving op 10 locaties met meeste overlast

De gemeente Breda zorgt voor extra toezicht en handhaving op 10 locaties in de stad waar Bredanaars de meeste overlast ervaren. Welke plekken dit zijn, blijkt uit meldingen van bewoners, politiegegevens en signalen van handhavers en veiligheidspartners. De nieuwe 10 locaties zijn nu bekend. 

Wij willen het veiligheidsgevoel in onze binnenstad, dorpen en wijken verbeteren. Daarom zorgen we voor meer toezicht en handhaving op 10 locaties die op basis van data en meldingen vanuit inwoners extra aandacht verdienen.

Wethouder Eddie Förster
Veiligheid

Wethouder Eddie Förster (Veiligheid): “Wij willen het veiligheidsgevoel in onze binnenstad, dorpen en wijken verbeteren. Daarom zorgen we voor meer toezicht en handhaving op 10 locaties die op basis van data en meldingen vanuit inwoners extra aandacht verdienen. Op deze manier zorgen we ervoor dat Breda een prettige stad blijft om in te wonen, waar iedereen met een veilig gevoel over straat kan.”

Begin vorig jaar is de gemeente begonnen met de aanpak om extra toezicht en handhaving in te zetten om het veiligheidsgevoel in dorpen en wijken te verbeteren. Op welke locaties er meer toezicht en handhaving kwam, is bepaald door de buurtenquête, meldingen van overlast die binnenkomen bij de gemeente en incidenten die politie en boa’s hebben geregistreerd. De nieuwe aanpak ziet er net iets anders uit en focust zich op overlast.

Nieuwe locaties 

De nieuwe locaties worden, in willekeurige volgorde: het VAST-gebied (Valkenberg en station), de Haagdijken, de Karnemelkstraat, Mgr. Nolensplein, de Slingerweg, de Haven en omgeving, Brabantplein, de Oude Vest en omgeving, winkelcentrum Tuinzigt en omgeving en de Tielrodestraat en omgeving. 

Op deze locaties ervaren bewoners overlast die vaak samenhangt met middelengebruik, straatintimidatie of jongerenoverlast. Ook vuurwerkoverlast speelt op enkele plekken een rol. De hotspots liggen verspreid over de stad, al komt dit soort overlast logischerwijs vaker voor in centrumbuurten. De lijst is samengesteld op basis van verschillende bronnen: meldingen bij het klantcontactcentrum van de gemeente en registraties door boa’s en politie. Door deze gegevens te combineren met praktijkkennis van wijkboa’s en collega’s van Openbare Orde en Veiligheid, ontstaat een zo volledig mogelijk beeld van de situatie op straat. De data bestrijkt de periode vanaf juni 2024, om ook overlast in de zomermaanden mee te nemen.

 Vervolg en evaluatie 

De komende tijd zet de gemeente, samen met haar veiligheidspartners, extra in op deze locaties. Dit gebeurt zowel zichtbaar als onzichtbaar. De gemeente bekijkt per situatie wat de beste aanpak is om het veiligheidsgevoel te vergroten en de overlast te verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra boa’s op straat. De aanpak wordt geëvalueerd en de top 10 wordt waar nodig geactualiseerd op basis van nieuwe inzichten.