Even voorstellen: de Klimaatburgemeesters

Elisah Pals, Marlies Cools, Ludo Ansems, Rianne de Witte en Iris Blom zijn de klimaatburgemeesters van Gemeente Breda. Klimaatburgemeesters inspireren en helpen inwoners om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven.

Elisah Pals

Als initiatiefneemster van Zero Waste Nederland help ik Breda en verre omstreken om veel minder afval te produceren. Niet door meer te recyclen, maar vooral door veel minder troep te produceren, kopen en weggooien.

Met een achtergrond als gedragspsycholoog help ik mensen keuzes te maken die vriendelijk zijn voor het milieu en de portemonnee. Dit alles op een inspirerende manier en natuurlijk met een lach.

Mijn tip

Plak een nee-nee-sticker op de deur of brievenbus. Dat bespaart niet alleen onnodig papierafval, maar ook koopverleiding voor spullen die je niet nodig had of niet van plan was te kopen. Deze stickers zijn gratis af te halen of te bestellen via deze pagina.

Klimaatburgemeester Elisah Pals

Marlies Cools

De kracht en schoonheid van de natuur overbrengen op de Bredanaars. Dat is mijn missie. Ik maak draagbare kunst van natuurlijk materiaal waarmee we onszelf warm kunnen houden. Tegelijk speel ik met vormen en beleef ik het ambacht. Creativiteit en duurzaamheid gaan zo hand in hand.

Mijn tip

Kijk hoe je plezier kunt beleven aan een duurzamer leven. Neem bijvoorbeeld de tijd voor een bezoek aan de verpakkingsvrije winkel en kom na het kiezen en afwegen weer zen thuis.

Klimaatburgemeester Marlies Cools

Ludo Ansems

Mijn naam is Ludo Ansems, ik ben vader van vier kinderen. Zij zijn de reden dat ik alles geef voor een mooie toekomst. Dat zit hem niet alleen in grote dingen, maar juist in kleine gewoontes. Ik maak liever samen herinneringen dan dat ik dure cadeaus geef. Zelf plastic oprapen als ik het op straat zie liggen. De keren dat ik vlees eet denk daar goed over na. 

Als Klimaatburgemeester wil ik elke Bredanaar die duurzaam doet ook steunen. Omdat ik makkelijk verbinding maak, hoop ik een versneller te zijn. Heb je een goed idee, dan help ik je daar graag bij.

Mijn tip

Doe wat je kunt met dingen die je passen en steun tegen de klippen op, zowel anderen als jezelf.

Klimaatburgemeesters tijdens de Nationale Klimaatweek

Rianne de Witte

Als duurzaam (mode)ontwerper zijn natuur, betekenis en levensduur het startpunt van mijn werk. Dat betekent niet dat ik alleen kleding ontwerp, maar mijn kennis overdragen is net zo belangrijk. Bijvoorbeeld door te laten zien hoe je zelf je kleding kunt hergebruiken en repareren.

Door goed voor je kleding te zorgen verleng je de levensduur en krijgt het meer waarde. Hiermee draag je letterlijk en figuurlijk iets bij aan je omgeving en het is ook nog eens beter voor je portemonnee.

Mijn tip

Jezelf uitdagen om nieuwe variaties te maken met wat je al in je kledingkast hebt, en daag je vrienden uit hetzelfde te doen! Weet je er toch geen raad meer mee, ruil het dan!

Klimaatburgemeester Rianne de Witte

Iris Blom

Ik geloof dat iedereen een bijdrage kan leveren aan een duurzame wereld. Iedereen kan minder voedsel verspillen, minder energie gebruiken en minder consumeren. Hetzelfde geldt voor het vergroenen van je eigen leefomgeving en afval scheiden. Dat is wat mensen inspireert.

Mijn tip

Iedereen kan een inspiratie zijn voor een ander.

Klimaatburgemeester Iris Blom