'Elke dag fiets ik door mijn eigen portfolio'

Ieder project in Breda heeft een verhaal. Wanneer Bas en Cas naar hun werk fietsen, rijden ze door hun eigen portfolio. Een portfolio vol verhalen. Bas, die al 20 jaar voor de Gemeente Breda werkt, kent alle werken en verhalen uit zijn hoofd. Cas, die recent is begonnen bij de Gemeente Breda, kijkt vooral al fietsend naar de toekomst van de stad.

De inrichting van onze stad

Bas en Cas, het klinkt als een olijk duo, niets is minder waar. Beide heren werken bij de afdeling Stadsingenieurs. Dagelijks houden ze zich bezig met de inrichting van onze stad.

Bas Tankink zorgt er als project engineer voor dat het eindproduct, bijvoorbeeld een nieuwe brug, haalbaar is qua kosten, techniek en maakbaarheid in de omgeving. Cas Ligthart is landschapsontwerper en werkt aan projecten waar hij altijd al van droomde. Toen hij vroeger met zijn ouders de stad bezocht, parkeerden ze daar waar spoedig ‘de Nieuwe Mark’ stroomt. Hij kent alle details van dit project en kan op zijn fiets wekelijks even kijken hoe het ervoor staat. Om hopelijk in de nabije toekomst met zijn eigen familie te varen over de Nieuwe Mark.

 

Bas en Cas staan bij een van de kademuren van de Nieuwe Mark
Bas (links) en Cas bij de kademuur van de Nieuwe Mark

De Nieuwe Mark; een droomproject

Een jaar geleden zijn de bouwwerkzaamheden aan de Nieuwe Mark gestart. De werkzaamheden voor Bas en Cas begonnen al lange tijd daarvoor. Cas zijn werk zit voornamelijk in de beginfase. Dit project is voor een landschapsontwerper een droom omdat alles erin zit. Het is vooruitstrevend en bevat voor Cas de goede complexiteit. Bovendien heeft het project alle ingrediënten om de stad Breda interessanter en groener te maken. De afdeling Stadsingenieurs heeft vaker zulke droomprojecten. Volgens beide heren komt dat omdat Breda als stad groot genoeg is voor zulke aansprekende projecten én juist klein genoeg om als afdeling van A tot en met Z verantwoordelijk te zijn.

Samen met een team van 85 collega’s bedenken zij letterlijk waar elk steentje gelegd gaat worden. In de schetsontwerpfase mag Cas als ontwerper losgaan, terwijl Bas in de fases erna steeds meer over zijn schouders meekijkt. Een vraag die Bas vaak stelt: “Hoe krijgen we dit project gerealiseerd?”. Hij daagt zichzelf constant uit om te zoeken naar de beste technische oplossingen en manieren om mogelijke risico’s te voorkomen. Samen komen zij tot een realiseerbeer ontwerp. Dit doen zij niet alleen, maar met tal van specialisten die actief deelnemen aan dit proces. Voor specialistische onderwerpen wordt weleens kennis ingeroepen van externe ingenieursbureaus of, in het geval van De Nieuwe Mark, van collega’s van de Gemeente Rotterdam. Kortom, bij de Gemeente Breda zit een ingenieursbureau dat bijna alles in huis heeft om zulke droomprojecten van kop tot staart te ontwikkelen.

'Samen maken we een samenhangende stad'

Het duo grapt even over 'van een stad in een parking naar een stad in een park'. Samen werken ze aan een samenhangende stad voor de toekomst. Ze bekijken de stad eigenlijk als één grote structuur. Bijvoorbeeld: hoe werken de wijken onderling en hoe sluit de ene straat op de andere aan. Door het toepassen van verschillende methodieken zoals VR (virtual reality) tijdens het ontwerpproces wordt een mooi beeld geschetst hoe de stad eruit kan komen te zien. Zo kan de politiek ook goed meegenomen worden in de besluitvorming. Vanuit een samenhangende stad gedacht, kijken ze zo verder dan de Nieuwe Mark. 

 

Bas en Cas bij werkzaamheden Nieuwe Mark
Bas en Cas bij de werkzaamheden van de Nieuwe Mark.

Ambtenarij en deadlines 

Cas koost een aantal jaar geleden voor de Gemeente Breda als werkgever, omdat hij graag wilde werken aan en voor zijn eigen stad. Maar ook omdat de rol van ontwerper bij de Gemeente Breda een bepaalde vrijheid biedt en verantwoordelijkheid vraagt. Toch was er even twijfel: “Ben ik niet te jong om aan de slag te gaan bij een gemeente?” Het tegendeel werd bewezen; hij werkt nu samen met veel jonge ambitieuze collega’s en ziet ook mooie doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden. Er zijn ook uitdagingen: politieke toezeggingen, of het ‘aanhaken’ bij projecten in uitvoering, maken dat er vaak tijdsdruk zit op projecten. De afdeling Stadsingenieurs is direct verantwoordelijk voor de werkelijke realisatie van projecten in de stad. Daarom moeten er vaak creatieve oplossingen worden gezocht om deadlines te halen. Dat kan een uitdaging zijn. Bas en Cas herkennen zich dus zeker niet in de vooroordelen over ‘luie’ ambtenaren die op menig verjaardag nog de ronde doen!

Trots op…

Eén ding stralen beide heren uit: ‘Trots!’ Trots op ons Breda, trots op de mooie projecten en trots op hun team. Want met een club van 85 collega’s zorgen zij er onder andere voor dat Breda een prettig functionerende stad is. Waar wij als bewoners, werknemers of als recreanten van kunnen genieten.

 Wil jij ook je portfolio opbouwen bij de gemeente Breda? We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega's. Bekijk de vacatures