Een park vol Suikerklontjes beste idee voor ’t Zoet

Bredanaars brachten hun stem uit op PlanBreda.

Een door de stad gedragen, duurzaam en groen cultureel maatschappelijk initiatief in het park van ’t Zoet in de vorm van 20 ‘Suikerklontjes’. Het idee van Fenne Verhoeven van (voorheen) Bank 15 en Tim van den Burg van Bredase Bomen is door Bredanaars gekozen als beste idee voor een tijdelijke invulling van het park. De initiatiefnemers kunnen hun plan nu gaan uitvoeren, Gesteund door een bijdrage van € 7.500,- van de Gemeente Breda.

Eind vorig jaar vroeg de gemeente Bredanaars een idee in te dienen voor een tijdelijke (ongeveer 5 jaar), kleinschalige invulling die dient als eerste kennismaking met het gebied en met het park.

Van moestuin tot stadscamping

In totaal werden er 45 ideeën ingestuurd: van een moestuin tot een complete woonwijk met tiny houses, recreatie-, studenten- of ouderenwoningen. Een stadscamping, jachthaven, ecologische zone of circulaire paviljoens.

Criteria

Een jury bestaande uit presentator en Smaakmaker Pien Rosmalen, sociaal innovator Niels de Beer en manager Openbare Ruimte bij de Gemeente Breda Anton Lips beoordeelde alle plannen op basis van de criteria:  ‘anders dan Breda nu kent’, ‘creatief’, ‘innovatief’, ‘toekomstgericht’ en ‘sluit aan bij de toekomstvisie van ’t Zoet’.

Close call

Uiteindelijk werden 2 ideeën geselecteerd: de ‘Suikerklontjes’ van Fenne Verhoeven en Tim van den Burg en het ‘Beweegpark’ van Stacy Hermans. Bredanaars konden via de website PlanBreda hun stem uitbrengen op het beste idee. Het ‘Beweegpark’ kreeg 68 stemmen en de ‘Suikerklontjes’ 87 stemmen. Het was dus een close call.

Dit zijn de Suikerklontjes

Wat de Suikerklontjes inhouden? 20 units in de vorm van – je raadt het al – suikerklontjes, waar maatschappelijke, bijzondere en/of culturele Bredase initiatieven samen op een duurzame manier onderdak krijgen en zorgen voor levendigheid in het park.
 

Suikerklontjes op 't Zoet
Foto Tim van den Burg

Het idee om iedereen op een zeer laagdrempelige en voordelige manier de kans te geven om iets bij te dragen aan levendigheid en een publiekstrekker op het toekomstige ‘t Zoet spreekt ons aan. Het is haalbaar en niet ingewikkeld.

Juryvoorzitter Pien Rosmalen

Juryvoorzitter Pien Rosmalen: “Er staan nu al 2 ‘suikerklontjes’ op het terrein. Het idee om iedereen op een zeer laagdrempelige en voordelige manier de kans te geven om iets bij te dragen aan levendigheid en een publiekstrekker op het toekomstige ‘t Zoet spreekt ons aan. Het is haalbaar en niet ingewikkeld. Door de opzet van de units in de vorm van suikerklontjes, wordt diversiteit in het aanbod gecombineerd met een passende uitstraling.”.  

Mede-winnaar Tim van den Burg:  “Dit kan iets heel moois worden in Breda, als we het met zijn allen doen. Als allerlei culturele en maatschappelijke Bredase partijen voor een invulling van een suikerklontje zorgen of voor een stukje programmering, dan zal 't Park op 't Zoet heel snel een levendige aanvulling zijn voor de stad en, wie weet, ook iets kunnen betekenen na de tijdelijkheid. Er wordt ook zeker gewerkt aan de duurzaamheid. Dit gaan we samen met Spark doen, en nu nog vrij onbekend Bredaas bedrijf, maar dat zal niet lang duren. Dit alles met uitzicht op de Grote Kerk.” 

Wethouder Daan Quaars: “Mooi dat Bredanaars via hun stem hebben laten horen wat zij het beste idee voor een tijdelijke invulling op ’t Zoet vonden. Ik ben blij dat ik niet in de schoenen van de jury stond, want er zaten een heleboel super vette ideeën tussen de inzendingen. Het park op ’t Zoet is vanaf nu iedere vrijdag, zaterdag en zondag open. De Suikerklontjes zijn een extra reden om het park te bezoeken en kennis te maken met dit unieke stuk Breda. In de toekomst komt hier een nieuw en ongekend stuk stad. Maar voor het zover is stroomt er nog heel wat water door de Mark”.