Ed: ‘Ons hechte team werkt 365 dagen per jaar’

De afgelopen 27 jaar zijn voorbijgevlogen, vindt geboren en getogen Bredanaar Ed D’hondt. Na verschillende functies binnen de gemeente werkt hij nu als meewerkend uitvoerder in team reiniging. “Ik doe mijn werk met veel liefde en plezier.”

“Ik werkte eerst tien jaar in de scheepvaart”, zegt Ed als hij begint te vertellen hoe hij bij de gemeente is terechtgekomen. “Daarna kreeg ik een huisje, tuintje, boompje, beestje en toen wilde ik toch op zoek naar iets anders.” Ed kreeg een baan aangeboden in de bouw, die hij met beide handen aangreep. “Na drie jaar kreeg het bedrijf een andere directeur en de laatste persoon in dienst moest vertrekken. En dat was ik.” 

Vol enthousiasme aan de slag

Eds zoektocht naar een baan begon opnieuw en hij schreef zich in bij een uitzendbureau. Daar vroegen ze of een baan als machinist bij team reiniging niet iets voor hem was. “Mijn reactie? Het maakt me niet uit, zolang ik maar aan de gang kan!” Ondanks dat Ed werd gewaarschuwd dat veel mensen een baan als machinist op een van de (schoonmaak)wagens niet volhielden, ging hij vol enthousiasme aan de slag. “Ik vond het eigenlijk hartstikke leuk. En ik zat – zoals werd geroepen – echt niet altijd alleen. Daarnaast kwam ik veel in de binnenstad en vond ik dat er veel variatie in het werk zat.“

Na een jaar werken was Ed verplicht om vier weken vrij te nemen vanuit het uitzendbureau. Maar de gemeente wilde hem graag behouden. “Vanaf dat moment was ik officieel in dienst.” De jaren vlogen voorbij en Ed kreeg steeds meer taken erbij. “Zo heb ik altijd interesse gehad in het weer, waardoor ik steeds meer ging doen voor de gladheidsbestrijding in onze stad. Ik maak bijvoorbeeld de strooiroutes en help mee aan het gladheidsbestrijdingsplan.”
 

Ed d'Hondt aan de Slingerweg 1
Ed D'hondt aan de Slingerweg. Foto: Gemeente Breda

Doorgroeien naar voorman

“Onze voorganger liep rond 2008 tegen de pensioenleeftijd aan, waardoor we de kans kregen om een opleiding te doen als voorman. Met ‘we’ bedoel ik mijn collega’s Jan en Ashwin, die inmiddels ook meewerkend uitvoerders zijn. Samen hebben we de opleiding met succes afgerond. Het mooie was dat ‘de drie uit Breda’ de beste van de school waren. Vanuit daar ging het balletje rollen, kregen we steeds meer taken en schoolden we onszelf continu bij.”

365 dagen per jaar aan het werk

Inmiddels werkt Ed dus al even als meewerkend uitvoerder: hij maakt de jaarplanning en zorgt ervoor dat hij – samen met zijn team – de stad het gehele jaar door schoonhoudt. Als hij zijn computer nodig heeft, zit hij op zijn vaste plek in het pand aan de Slingerweg 1, maar hij is ook regelmatig buiten als toezichthouder van zijn team. “We beheren de buitenruimte en werken 365 dagen per jaar. Iedere dag om 6.00 of 7.00 uur staat een team paraat, ook in het weekend en op feestdagen. Wat veel mensen niet weten, is dat team reiniging ook zorgt voor het weghalen van onkruid, afval naast de containers en het legen van afvalbakken in openbare ruimtes.”

Ik heb het ongelofelijk naar mijn zin hier en het team waarmee ik werk, is zo hecht. We kennen elkaar door en door.

Ed D'hondt
meewerkend uitvoerder

Ook met evenementen, zoals carnaval, wordt er gewoon gewerkt. Terwijl veel Bredanaars nog met een kleine carnavalskater in bed liggen, staan Ed en zijn team ieder jaar om 6.00 uur klaar om aan de slag te gaan. “We starten in de binnenstad en doen daarna de schil eromheen. Op maandag rijden we daarna door naar Prinsenbeek, om daar zoveel mogelijk van de optocht op te ruimen. Op de maandagmiddag rijden we achter de Grote Optocht in ’t Kielegat aan.”

Werken met een hecht team

Ondanks dat Ed veel buiten is én interesse heeft in het weer, is hij niet gek op de kou. “Je ziet mij meestal met een dikke trui en een hele dikke jas aan”, zegt Ed lachend. Aan stoppen denkt de meewerkend uitvoerder nog lang niet. “Ik heb het ongelofelijk naar mijn zin hier en het team waarmee ik werk, is zo hecht. We kennen elkaar door en door. Omdat ik samen met de andere meewerkend uitvoerders ben doorgegroeid, weten we maar al te goed hoe het werk buiten is. En ik woon aan de overkant van mijn werk, beter kan het niet!”