De weg van het gevonden voorwerp

Stel, je vindt een portemonnee, een set sleutels of een OV-chipkaart op straat. Wat dan? Simpel: naar het Stadskantoor ermee. Op het Stadskantoor vind je een loket voor gevonden en verloren voorwerpen.

Bij dit loket kun je allerlei gevonden voorwerpen inleveren. Denk aan de bekende sleutels of een rijbewijs, maar ook een bidon, horloge of handschoenen zijn welkom. En wist je dat het zelfs verplicht is om een gevonden rijbewijs, identiteitskaart of paspoort bij ons loket af te geven?

Iets gevonden? Lever het voorwerp zo snel mogelijk in. Dan hebben we de meeste kans dat de eigenaar gevonden wordt.

Waar is het voorwerp gevonden?

Kom je aan het loket met een gevonden voorwerp? Dan vragen we altijd waar je het ongeveer gevonden hebt. Misschien vond je het op straat, bij de bioscoop of tijdens een etentje in een van de Bredase restaurants. Hoe gedetailleerder je het kunt aangeven, hoe beter het is. Alle gevonden voorwerpen zetten we direct na afgifte op verlorenofgevonden.nl.

Zelf op zoek naar de rechtmatige eigenaar

Uiteraard gaan we eerst zelf op zoek naar de rechtmatige eigenaar. We hebben maar één doel en dat is dat die gevonden portemonnee, handschoen of sleutel weer snel bij de rechtmatige eigenaar terechtkomt. Zit er bijvoorbeeld in een gevonden portemonnee een schoolpasje van een school die we kunnen bellen? Staat er een e-mailadres op het hoofdscherm van een gevonden telefoon? Of zit er misschien een naamkaartje in de handschoen? Ook kijken we of er een match is met de verloren voorwerpen die in ons systeem staan, die mensen zelf kunnen opgeven via verlorenofgevonden.nl

In ons systeem

Als we de eigenaar van het voorwerp niet direct kunnen achterhalen, zetten we het gevonden voorwerp met een foto en alle informatie die we erover hebben, in ons systeem. Dan komt het op de website verlorenofgevonden.nl te staan. 

Drie maanden bewaren

De voorwerpen die bij ons gebracht worden, bewaren we in een kast. In die kast staan verschillende bakken met gevonden voorwerpen, gelabeld op maand. Ieder gevonden voorwerp zit in een plastic zakje dat we hergebruiken. Spullen met een waarde tot 450 euro bewaren we maximaal drie maanden. Voorwerpen met een waarde boven de 450 euro bewaren we maximaal een jaar. In de tussentijd hopen we dat de eigenaar zich meldt.

Naar het goede doel

Als de rechtmatige eigenaar van het gevonden voorwerp met een waarde tot 450 euro na drie maanden nog steeds niet is gevonden, gaan spullen die nog bruikbaar zijn naar het goede doel. Ze gaan dan naar Vindingrijk Kringloopwarenhuis Breda. Zo hopen we dat de gevonden voorwerpen alsnog een tweede leven krijgen. Spullen die niet meer bruikbaar zijn, zoals sleutels, worden vernietigd. Items met een waarde van 450 euro of meer, gaan na een jaar naar het goede doel. Maar dit is nog nooit voorgekomen. 

Eigenaar worden van een gevonden voorwerp

Als vinder kun je eigenaar worden van een gevonden voorwerp. Breng je het item naar het Stadskantoor? Geef dan aan dat je eventueel eigenaar wil worden. Bewaar je het item zelf? Zet het dan op verlorenofgevonden.nl. Als de eigenaar zich niet binnen een jaar meldt, vervallen de eigendomsrechten en word je na een jaar automatisch de eigenaar.

Wat als je zelf iets verloren bent? 

Ben je zelf iets verloren? Dan kun je hier een melding van maken op verlorenofgevonden.nl. Geef bij stap 2 ‘Breda (Gemeente Breda)’ aan. Goed om te weten: als je een melding maakt van iets dat je verloren bent, komt dit alleen bij ons terecht. Je gegevens staan dus niet openbaar op de website.

Tip: kijk eerst even bij ‘gevonden voorwerpen’ op de website verlorenofgevonden.nl. Misschien heeft iemand anders het gevonden en staat het al online. 

Gevonden!

Heb je een gevonden voorwerp bij ons afgegeven en wil je dat de eigenaar contact met je kan opnemen? Doe er dan een briefje met je gegevens bij. Dit hoeft niet, maar zo kan de eigenaar wel contact met je opnemen; bijvoorbeeld om je te bedanken. Vanwege privacyredenen vragen wij nooit om jouw gegevens als je een gevonden voorwerp komt afgeven. 

Ben je iets verloren en heb je op de website gezien dat het gevonden is? Dan kun je het natuurlijk komen ophalen. Wel vragen we je altijd of je kunt bewijzen dat het van jou is. Nadat we zeker weten dat jij de rechtmatige eigenaar bent, vul je een formulier in waarin je laat weten dat je jouw verloren voorwerp weer terug hebt. Eind goed, al goed!