De schoonmaakhelden van Breda

Dankzij mensen als Jacqueline, Tonneke, Cisca en Niels blijft alles kraakhelder. Een ochtend op stap met een van de werkbegeleidsters Willeke van der Pas.

IJzig vroeg stapt Willeke in haar blauwe bedrijfsauto voor een rondje langs alle locaties van gemeente Breda. Even kijken hoe het gaat met de schoonmakers die nu al bezig zijn om het stadskantoor, stadhuis, de sportkleedkamers, het stadsarchief en de sportvelden lekker schoon te maken voor de dag die komt.

De eerste stop is bij Jacqueline Vermeulen, die er samen met haar collega’s voor zorgt dat het stadskantoor elke werkdag voor 9 uur al spic en span is. Jacqueline werkt 10 jaar als schoonmaakster bij de gemeente en ze is dol op haar werk. “Het is lekker afwisselend en omdat ik vroeg begin heb ik na mijn werk nog genoeg tijd om leuke dingen te doen zoals naar de film, wandelen, fietsen of lezen.” Ze kent de gebruikers van het pand na al die jaren door en door, lacht ze. “Het zijn altijd dezelfde mensen die rommel maken en dezelfde mensen die netjes zijn.” Bij het schoonmaken van de bureaus mag ze geen papier verplaatsen. Dat kon weleens lastig zijn, maar dankzij het flexwerken moet iedereen aan het eind van de dag een lege werkplek achterlaten. Prettig voor Jacqueline, nu kan ze alle bureaus lekker fris maken. Jacqueline geniet van het fijne contact met haar collega’s. “Dat vind ik misschien wel het leukste van mijn werk.” De burgemeester heeft een vaste schoonmaakster, vertelt ze. Alleen zij mag zijn kamer betreden. Jacqueline vindt dat prima. “Het is een mooie kamer maar er staat ook een grote glazen tafel, waar je alle vingerafdrukken op ziet. Dat is best lastig schoonmaken.”

Plakkerige troep in het tapijt

Op naar het stadhuis, daar treffen we Tonneke Heeren - van Poppel terwijl ze de raadzaal poetst waar twee keer per week wordt vergaderd. Ook zij is een oudgediende, ze werkt hier al 19 jaar. Ze geniet van het prachtige gebouw. “De marmeren vloeren, glas in lood ramen en prachtige schilderijen. Dat blijft bijzonder.” Ze vindt de trouwerijen fantastisch. Alleen jammer dat er nog steeds mensen zijn die – tegen de regels in - confetti of rijst strooien. “Dan waait de rotzooi naar binnen. Het is een verschrikking om die plakkerige troep of kleine korreltjes uit het mooie tapijt te krijgen.” Ook Tonneke haalt veel werkgeluk uit het contact met haar collega’s. “Het werk bestaat niet alleen uit schoonmaken. Je moet het ook samen leuk hebben.”

Een grote pan soep

Rond 10 uur parkeert Willeke de auto aan de Slingerweg, bij de buitendienst. Een van de weinige vrouwen binnen dit mannenbolwerk is Cisca Verbuijt. Zij is 21 jaar in dienst en dol op haar werk. De heren van de buitendienst maken er wel elke dag een enorme zandbak van, lacht ze. Dat is ook niet zo gek, in het pand zitten de afdelingen wegverkeer, riool, veegdiensten en verkeersborden. De hele dag gaan collega’s van en naar kantoor en werkplaats.

“Er staan veegbezems bij de deur, die worden niet altijd even intensief gebruikt.” Cisca doet veel meer dan schoonmaken, vertelt ze, terwijl ze worst snijdt voor de grote pan erwtensoep. “Ik maak vijf, zes liter soep per dag. Ik geniet er echt van als ze het lekker vinden.” Vrolijk vertelt ze over haar vaste routine. “Eerst poetsen, dan koffie en thee klaarzetten voor de vergaderingen, soep maken, de catering verzorgen en daarna weer poetsen.” Tijd voor lunch gunt ze zichzelf pas als alles weer helemaal schoon is. Ander heeft ze er simpelweg de rust niet voor. “Ik heb geen stopknop. Als ik eenmaal bezig ben dan ga ik door.”

Frisse kleedkamers

Rond het middaguur arriveert Willeke bij Niels van Slobbe, hij is op dat moment net bezig met de kleedkamers van het sportcomplex Sprint. Elke dag maakt hij de kleedkamers van de sportaccommodaties schoon en leegt hij de bakken langs de velden. Gisteren was er een sportdag dus vandaag zitten de prullenbakken goed vol. “Het fruit trekt veel vliegjes aan en moet daarom snel weg." Ook Niels heeft een strakke routine. De douches en toiletten worden eerst zorgvuldig schoongespoten waarna hij de vloeren met een speciale borstel boent. Daarna met de trekker erover en dan nog even navegen met een mop. Tevreden bekijkt hij het resultaat. “De sporters kunnen morgen weer lekker fris douchen.” De meeste sporters vinden dit een vanzelfsprekendheid, weet hij.  “Ze staan er helemaal niet bij stil dat er iedere dag iemand rondloopt die alles schoonmaakt. Maar als ik dat niet zou doen zou het een grote modderboel worden.”

Teamgevoel

Niels is geen binnenzitter. Een kantoorbaan? Hij moet er niet aan denken. “Laat mij maar buiten zijn, lekker met mijn collega’s. Dat teamgevoel vind ik fijn.” Willeke speelt bij het bewaken van dat teamgevoel een belangrijke rol. Ze maakt regelmatig een rondje langs de velden, zoals vandaag. Even checken of iedereen nog lekker in zijn of haar vel zit. “Het zijn allemaal bijzondere mensen, ieder met een eigen handleiding.” Ze is trots op haar mensen. “Er staat echt een goedwerkend team.”