Breda van start met Familiescholen
In september starten de eerste Familiescholen in Breda. Het gaat om OBS Noorderlicht en de Weerijs. Een Familieschool is méér dan een school. Op een familieschool wordt ingezet op een verrijkte dag voor leerlingen, ondersteuning van het hele gezin én een hoge betrokkenheid van ‘thuis’. Het is een plek van ontmoeting, waar onderwijs en welzijn samenkomen. Waar kinderopvang, school, ouders en de buurt samenwerken om kinderen een sterke basis te geven. Een plek waar kinderen niet alleen leren lezen en rekenen, maar ook meer kunnen groeien in zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en toekomstperspectief doordat er letterlijk meer uren schooltijd zijn voor brede ontwikkeling en je vanaf de jongste leeftijd samen optrekt met ouders. Zodat ieder kind een gelijke kans krijgt.
De school wordt een vertrouwde plek waar ouders zonder schroom kunnen binnenlopen, vragen kunnen stellen, geholpen worden, meedoen aan taallessen of financiële trainingen, en in contact komen met andere ouders en hulpverleners.
Wethouder Arjen van Drunen: “We weten dat kinderen zich beter ontwikkelen bij een hoge thuisbetrokkenheid bij het onderwijs van hun kinderen. Die betrokkenheid is niet voor alle ouders vanzelfsprekend. Sommige ouders ervaren drempels – bijvoorbeeld omdat ze de taal onvoldoende spreken, medische problemen hebben of vanwege culturele verschillen. Juist daar maakt de Familieschool het verschil. De school wordt een vertrouwde plek waar ouders zonder schroom kunnen binnenlopen, vragen kunnen stellen, geholpen worden, meedoen aan taallessen of financiële trainingen, en in contact komen met andere ouders en hulpverleners. Zo zijn ouders beter in staat hun kinderen te ondersteunen en groeit het hele gezin.”
De Bredase variant
De Familieschool is een van de beloften uit de onderwijsvisie die vorig jaar is vastgesteld. De aanpak is gebaseerd op drie pijlers: een rijke dag voor het kind, ouders zijn zowel partners als deelnemers, en het gezin als basis. In Breda krijgt dit een eigen kleur: de familieschool als plek van verbinding en ontmoetingsplek voor de wijk. Waar groen, gastvrij en grenzeloos samenkomen.
We zijn trots dat Noorderlicht een familieschool wordt.
Yvonne van den Berg, directeur van OBS Noorderlicht: “We zijn trots dat Noorderlicht een familieschool wordt. Zo kunnen we niet alleen meer betekenen voor onze leerlingen, zoals een Rijke Schooldag, maar ook openen we een familie-servicepunt voor hun ouders.”
Er is dus geen vast omlijnd programma dat een school moet volgen. Elke school geeft er op eigen wijze invulling aan, passend bij de wijk en de mensen. Het is een duurzame investering waarmee we bouwen aan een stad waarin afkomst niet langer je toekomst bepaalt.
Subsidie Rijk en gemeente
Het Noorderlicht krijgt €100.000,- subsidie uit de Gelijke Kansen Alliantie van het Rijk. De gemeente stelt als partner van de alliantie Verbeter Breda hetzelfde budget beschikbaar voor de Weerijs. Met deze ondersteuning kunnen de scholen onder andere een familieschool coördinator inhuren die het proces op school begeleidt. De deelnemende scholen versterken hun samenwerking door kennis en ervaringen met elkaar te delen. In het najaar volgt nog een derde school.
Werken aan kansengelijkheid
In Breda leeft het besef dat niet ieder kind dezelfde kansen krijgt. In sommige wijken krijgen kinderen meer kansen dan in andere wijken. Niet omdat ze minder kunnen, maar omdat ze minder ondersteund worden door hun omgeving – door armoede, taalbarrières of beperkte toegang tot hulp. Met Verbeter Breda wordt hieraan gewerkt. De Familieschool in Breda is ook een manier waarop we deze ongelijkheid willen doorbreken. Niet met losse projecten, maar met een nieuwe manier van denken en samenwerken. Met de familieschool bouwen de onderwijsinstellingen samen met de gemeente, maatschappelijke partners en andere scholen aan een duurzame verandering.