Breda krijgt eerste vergunning voor vliegen met een drone zonder piloot op locatie

Breda heeft als eerste Nederlandse gemeente een vergunning gekregen om op bedrijventerrein Hazeldonk proeven te doen met het vliegen van een drone zonder dat er een piloot in de buurt is. Wethouder Carla Kranenborg-van Eerd kon daarom vandaag (21 juni) vanuit het Stadskantoor met een druk op de knop de drone laten vliegen over het bedrijventerrein aan de Belgische grens. 

Dankzij de vergunning van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kan Bredadata – onderdeel van de gemeente Breda – testen met de inzet van een drone bij incidenten zoals bij een verkeersongeval of het afgaan van een brandalarm. Er wordt onderzocht of ook meer structureel de drone een belangrijke bijdrage kan leveren. Bijvoorbeeld bij het monitoren van wegdekslijtage of het opsporen van zwerfvuil. Uniek voor Nederland is dat bij deze test één drone wordt gebruikt door meerdere organisaties én dat die niet meer in het zicht hoeft te zijn van de piloot (Beyond Visual Line Of Sight). Bredata doet de tests in de proeftuin op Hazeldonk dan ook samen met een grote groep partners de veiligheidsregio, politie, organisaties voor weg- en terreinonderhoud, innovatieve bedrijven en verschillende afdelingen binnen de gemeente Breda. 


 

Breda is een ‘smart city’. Dat betekent dat we technologische innovaties inzetten om de stad te verbeteren en te onderhouden. Drones kunnen ons mogelijk helpen onze groeiende stad leefbaar en veilig te houden. Het unieke van dit project is dat we met de vergunning de drone veel efficiënter kunnen gebruiken voor verschillende organisaties en doeleinden. Samen kunnen we de mogelijkheden en kansen verkennen. Tegelijkertijd blijven we ons ook de vraag stellen of we de technologie verantwoord inzetten. Bij deze tests zijn we bijvoorbeeld alert op het beschermen van de privacy. De beelden die worden gemaakt, worden alleen maar gebruikt voor het oorspronkelijke doel. Want niet alles wat kan en mag, moet je ook willen.

Carla Kranenborg-Van Eerd, wethouder digitalisering

Proeftuin Hazeldonk

Bredata maakt gebruik van proeftuinen om digitale technieken in de praktijk uit te testen. Als een van de proeftuinen is gekozen voor een bedrijventerrein omdat dit een complex gebied is. Bedrijventerreinen hebben een belangrijke economische functie, maar er is ook weinig sociale controle en er zijn veel verkeersbewegingen. Hazeldonk is geschikt als proeftuin omdat het een druk, goed georganiseerd terrein is. Op dit moment worden in de proeftuin ook testen gedaan met de inzet van sensoren in het wegdek die signaleren of er een voertuig staat en met het onderzoek naar de mogelijkheden voor het bij elkaar brengen van data in een control tower voor een schone, hele en veilige omgeving. Wat we op Hazeldonk leren en als succesvolle innovatie ontwikkeld wordt, kunnen we hopelijk ook op andere bedrijventerreinen gebruiken. 

Kijk hier voor meer informatie: https://www.breda.nl/proeftuin-hazeldonk