Breda kiest voor kwaliteit, diversiteit en innovatie in de horeca

Breda is een stad met een historisch en bourgondisch karakter: groen, grenzeloos en gastvrij. Daarbij hoort onlosmakelijk een bruisende horecasector. Om daar samen met de horeca goed op te kunnen blijven sturen, heeft de gemeente Breda nieuwe kaders, richtlijnen en beleid vastgesteld. Die noemen we kortweg het nieuwe horecabeleid. De basis voor het beleid vormen gesprekken met bewoners, vastgoedondernemers, BredaMarketing, de nachtcultuur, het Ondernemersfonds en de horecasector en een analyse die in 2024 is verricht. Het belangrijkste uitgangspunt van het nieuwe beleid is dat we in Breda kiezen voor kwaliteit, diversiteit en innovatie. 

Er liggen kansen voor de horeca in het investeren in nieuwe concepten, kwaliteit en verbreding van het aanbod.

Wethouder Arnoud van Vliet
Horeca en binnenstad

Wethouder Arnoud van Vliet (Horeca en binnenstad): “Er is veel kwaliteit als het gaat om de Bredase horeca. Dat blijkt uit onze analyse. Breda heeft relatief veel horeca en de aantrekkingskracht van de Bredase horeca is hoog. Daarbij scoort Breda goed op het gebied van auto-bereikbaarheid, sfeer, netheid en veiligheid. Er liggen kansen voor de horeca in het investeren in nieuwe concepten, kwaliteit en verbreding van het aanbod. Wel verandert de behoefte van de consument. We gaan steeds meer van een koopcentrum naar verblijfs- en ontmoetingsgebieden. Om de kwaliteit te blijven vasthouden, is het van belang dat we goed blijven aansluiten bij de (gebieds-)ontwikkelingen in de stad.”
 

Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Breda: “Goed dat er een nieuw beleid ligt. Dit maakt het voor iedereen helder hoe we samen door kunnen werken aan de kwaliteit, diversiteit en innovatie van de horeca. We willen ons daarbij flexibel kunnen blijven aanpassen aan de veranderende behoefte van bezoekers. Dit horecabeleid biedt een stevig houvast voor de toekomst.”   

Kwaliteit, diversiteit en innovatie  

Het nieuwe horecabeleid sluit aan op nieuwe en verschillende doelgroepen en houdt rekening met ontwikkelingen op bijvoorbeeld het vlak van gezondheid en duurzaamheid. Samen met de ondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners en partners zoals Breda Marketing en culturele partners gaat de gemeente Breda zich verdiepen in innovaties en nieuwe mogelijkheden. Breda organiseert en faciliteert de samenwerking tussen de verschillende partners. Om aan de voorkant te kunnen sturen op kwaliteit en soorten concepten, voert de gemeente kennismakingsgesprekken met nieuwe horecaondernemers. Tenslotte organiseert de gemeente voortaan een (twee)jaarlijks Horeca Innovatie Event om kennis en expertise te delen.

Ruimte voor horeca in nieuwe gebieden en de binnenstad 

Het gaat dus in eerste instantie om het vasthouden van de kwaliteit. Toch kan ook uitbreiding van horeca wenselijk zijn in sommige delen van de gemeente of in nieuwe ontwikkelgebieden. Daarmee worden die gebieden ook aantrekkelijker. De gemeente Breda gaat werken aan een gebiedsprofiel ‘binnenstad’. Daarin komt te staan hoe de (historische) binnenstad zich kan ontwikkelen, zelfstandig en ten opzichte van de nieuwe gebiedsontwikkelingen CrossMark, Gasthuisvelden en Centrum Oost. Door te werken met zogenaamde ‘gebiedsprofielen’ van allerlei delen van de stad, wordt duidelijk waar er nog kansen liggen. Ook dat zorgt voor meer samenhang en sturing en borging van kwaliteit. 

Ruimte voor maatwerk en pilots, bijvoorbeeld met nachthoreca  

De horeca is een dynamische en snel veranderende branche. Trends volgen elkaar vlot op. Niet alles is op één moment in uitgangspunten en beleidsregels vast te leggen. Daarom blijft er ruimte voor maatwerk en pilots. Bijvoorbeeld met nachthoreca. De gemeente Breda maakt maximaal tien keer per jaar langere openingstijden (tot 06.00 uur) mogelijk.

Exploitatievergunning en terrassenverordening volgen 

We vinden het belangrijk om kennismakingsgesprekken te voeren met nieuwe horecaondernemers om op die manier te kunnen sturen op welke horeca waar het beste past. De verdere invoering van een exploitatievergunning hoort hierbij. Er volgt nog een apart besluit over hoe we dat precies gaan doen. Ook volgt er later dit jaar nog besluitvorming over regels voor het plaatsen van terrassen. Mensen willen graag en vaker op het terras zitten, terwijl de beschikbare ruimte daarvoor steeds schaarser wordt. Daarom stellen we hiervoor nieuwe regels op in de zogeheten terrassenverordening.