Breda heeft een eigen Straattandarts

Voor mensen met budgetbeheer is een bezoek aan de tandarts vaak het laatste waar geld aan wordt besteed. Ook als er sprake is van ontstekingen of acute problemen is de stap naar de tandarts groot. Dit kan leiden tot een rot gebit en andere fysieke maar ook maatschappelijke problemen. Om dit tegen te gaan heeft de gemeente voor 2024 € 40.000,- beschikbaar gesteld voor een Straattandarts. Wethouder Marike de Nobel overhandigde op 19 januari symbolisch een cheque aan de Straattandarts om de start te markeren.

Ik vind het geweldig om te zien dat Amanda geheel vrijwillig als Straattandarts aan de slag gaat voor kwetsbare mensen.

Marike de Nobel
Wethouder Armoede en Participatie

Afgelopen jaar, tijdens een pilot met Stichting Hibo (Hulp in Bijzondere Omstandigheden) werden al zo’n 35 mensen geholpen. Maar met de komst van Amanda als Straattandarts hoopt de gemeente nog meer mensen te kunnen ondersteunen. Marike de Nobel, wethouder Armoede en Participatie: “Ik vind het geweldig om te zien dat Amanda geheel vrijwillig als Straattandarts aan de slag gaat voor kwetsbare mensen. Dat is belangrijk want een slecht gebit leidt niet alleen tot een slechtere gezondheid het betekent vaak dat er andere gezondheidsproblemen ontstaan. Mensen hebben bijvoorbeeld schaamte om naar buiten te gaan of een sollicitatiegesprek te voeren. Een verzorgde, ontstekingsvrije mond helpt in het herstel en deelname aan de samenleving.”

Tandzorg mijden zorgt voor grotere problemen

Voor een bepaalde groep mensen zijn er allerlei redenen om de tandarts te mijden. Bijvoorbeeld dak- en thuislozen, mensen in budgetbeheer, of mensen met verslavingsproblematiek. Stichting Straattandarts Breda schiet deze mensen te hulp en maakt de tandarts weer toegankelijk. Cliënten die door andere hulpverleners worden doorverwezen kunnen, na een screening, bij de Straattandarts Breda terecht. Het gaat daarbij om basale behandelingen ten behoeve van een pijn- en ontstekingsvrije mond.

Amanda, voorzitter van Stichting Straattandarts Breda zet zich vrijwillig in om deze mensen te helpen: “Doordat voor mensen de tandarts door omstandigheden niet toegankelijk was, is er een grote behandelingsachterstand ontstaan. De problemen worden daardoor alleen maar groter. Naast onbehandelde ontstekingen en pijn, kan dit ook negatieve gevolgen hebben op het functioneren in het dagelijks leven en op het werk. Mensen kunnen hierdoor in sociaal isolement raken. In geval van verslaving wordt het moeilijker om te stoppen met gebruik, omdat de drugs de klachten verdoven. Ik ben blij dat wij als Stichting Straattandarts Breda met deze ondersteuning van de gemeente een aantal mensen kunnen helpen.”

Donaties voor Stichting Straattandarts Breda

De Straattandarts begint met de bijdrage van de gemeente Breda, maar met haar Stichting Straattandarts Breda werft zij giften en donaties, zodat zij in de toekomst meer mensen kan helpen en ook tanden en kiezen kan vervangen middels een (gedeeltelijk) kunstgebit. Doneren kan via de website van StraattandartsBreda.nl

Marianne en Chiara van Tandheelkundig Centrum Hoge Vucht, Amanda Straattandarts en wethouder Marike