Bereid uw huis voor op lage temperatuur verwarming
Klimaatverandering, energieverbruik en energiebesparing. Overal in het nieuws hoort of leest men dagelijks iets over deze onderwerpen. Er moet veel gebeuren in Nederland en er kan al veel. Ook in de gemeente Breda. Zoals door uw huis met water van lage temperatuur te verwarmen, een zogenaamde lage temperatuur verwarming.
Lage temperatuur verwarming
Lage temperatuur verwarming (LTV) wordt steeds populairder in Nederland. Dit komt vooral omdat we steeds duurzamer willen wonen en minder energie willen verbruiken. Maar wat is lage temperatuur verwarming precies, en hoe kan het helpen om energie te besparen? We vroegen het Pieter Klep, Senior Adviseur Energietransitie bij de Gemeente Breda.
“Bij lage temperatuur verwarming wordt een huis verwarmd met water dat veel minder heet is dan bij gewone verwarming. Normaal gesproken wordt water in de cv-ketel verhit tot wel 70-90 graden. Bij LTV is het water maar 35-50 graden warm. Dit lijkt misschien niet genoeg, maar het werkt juist heel goed als uw huis goed geïsoleerd is.
Lage temperatuur verwarming kan via verschillende systemen in uw huis komen. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming, wandverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Deze zorgen ervoor dat de warmte goed en gelijkmatig door uw huis wordt verdeeld.”
Hoe werkt lage temperatuur verwarming?
“Omdat LTV met minder warm water werkt, heeft het een groter oppervlak nodig om uw huis goed te verwarmen. Daarom ziet men vaak dat vloerverwarming veel wordt gebruikt bij LTV. De warmte komt dan gelijkmatig vanuit de vloer en zorgt voor een fijne temperatuur in huis, zonder dat het water heel heet hoeft te zijn. Ook lage temperatuur radiatoren, die groter zijn dan normale radiatoren, helpen om uw huis lekker warm te houden”, aldus Pieter.
Voordelen van lage temperatuur verwarming
Een ijskoude winter? Bij een lage temperatuur verwarming heeft u hier minder last van. Hieronder leest u de voordelen:
1. Minder energie verbruiken
Lage temperatuur verwarming verbruikt minder energie dan gewone verwarming, omdat het water minder heet hoeft te zijn. Dit betekent dat uw energierekening lager kan uitvallen, wat fijn is voor uw portemonnee én beter voor het milieu.
2. Duurzamer verwarmen
LTV past goed bij duurzame energiebronnen, zoals een warmtepomp. Warmtepompen werken namelijk ook met lagere temperaturen, en samen kunnen ze zorgen voor een heel energiezuinige manier van verwarmen. Zo gebruikt u minder fossiele brandstoffen, zoals gas, en helpt u mee aan een beter klimaat.
3. Meer comfort in huis
Doordat de warmte gelijkmatig door uw huis wordt verspreid, voelt lage temperatuur verwarming vaak comfortabeler aan dan een gewone verwarming. Bij vloerverwarming bijvoorbeeld, komt de warmte van onderaf en heeft u minder last van koude voeten.
Met vloer- en wandverwarming kunt u ook koelen. Dat kan ook met koelconvectoren. Dat is een speciaal type radiatoren. Daardoor blijft het in een snikhete zomer ook lekker aangenaam in huis.
4. Voorbereid op de toekomst
Nederland wil in de toekomst helemaal stoppen met het gebruik van aardgas. Dat betekent dat we op zoek moeten naar andere manieren om onze huizen te verwarmen. Lage temperatuur verwarming, in combinatie met een warmtepomp, is een goede oplossing om alvast klaar te zijn voor die toekomst.
Is lage temperatuur verwarming geschikt voor uw huis?
Niet elk huis is meteen geschikt voor LTV. Het werkt het beste in goed geïsoleerde huizen, omdat u anders te veel warmte verliest. Heeft u een wat ouder huis, dan is het slim om eerst uw huis beter te isoleren, bijvoorbeeld door HR++ glas te nemen of uw vloer, muren of dak te isoleren.
Meer informatie
Lage temperatuur verwarming is dus een slimme en duurzame manier om uw huis te verwarmen. Het zorgt voor meer comfort, minder energieverbruik en het is klaar voor een toekomst zonder aardgas. Voor mensen die duurzamer willen wonen, is LTV zeker de moeite waard om te overwegen. Meer informatie over de mogelijkheden leest u op de website van Verbeterjehuis