850.000 bouwdossiers nu digitaal toegankelijk

850.000 dossiers met bouwvergunningen van Gemeente Breda zijn toegankelijk gemaakt via een nieuw online portaal. Gekoppeld aan breda.nl en de website van Stadsarchief Breda vind je daar ruim een half miljoen bouwtekeningen. In dit publieksvriendelijk systeem kan iedereen vanaf 1 juni zelf informatie vinden over bijvoorbeeld een huis of een gebouw, en die daarna direct downloaden. Wethouder Boaz Adank lanceerde het portaal 13 juni officieel.

Voorheen waren bouwdossiers van panden in Gemeente Breda alleen fysiek te bekijken. Je moest een bezoekje brengen aan het Stadskantoor of het stadsarchief om ze in te zien en er kopieën uit te maken. Dat hoeft nu niet meer. Dat scheelt onze inwoners, maar ook architecten, aannemers en onderzoekers, heel veel tijd. En daar zijn we erg blij mee. Het is een mooie upgrade in onze dienstverlening

Wethouder Boaz Adank

2,3 miljoen scans

De bouwvergunningen zijn een aantal jaar geleden allemaal gedigitaliseerd: ruim 1,5 kilometer in totaal, zo’n 2,3 miljoen scans! Al een grote stap vooruit, alleen moest je nog enkele werkdagen wachten totdat het dossier per mail werd toegestuurd. Je ontving dan het complete dossier want een selectie van bepaalde bouwinformatie was niet mogelijk. Het aantal aanvragen was er niet minder om: van 1 november 2019 tot en met 31 mei 2023 werden er 14.470 dossiers opgevraagd.

Nieuw archief, nieuw portaal

In het nieuwe portaal zoek je snel en gemakkelijk in de duizenden dossiers en download je gratis met enkele klikken precies wat je nodig hebt. Deze digitale bouwvergunningen zijn het nieuwe origineel en vervangen de oude papieren variant. De papieren vergunningen zijn grotendeels vernietigd.
Er wordt een representatieve selectie met fysieke bouwvergunningen bewaard.

Via deze link is het publiek portaal te benaderen:
Bouwdossier en omgevingsvergunning inzien | Gemeente Breda