Breda als Nassaustad en residentiestad

Breda als Nassaustad

In 1404 trouwt Johanna van Polanen, de kleindochter van de heer van Breda, met de hoge edelman Engelbrecht van Nassau. Het is het begin van Breda als Nassaustad. Bijna 4 eeuwen lang blijft de heerlijkheid (later baronie) van Breda eigendom van de Nassaus.

In de tijd van deze eerste Nassau is de bouw van de Grote kerk of Onze Lieve Vrouwekerk in volle gang. Het koor is bijna klaar en in 1468 start de bouw van de toren. In 1497 is deze prachtige gotische kerk helemaal af en wordt in gebruik genomen. Sinds die tijd steekt de 97 meter hoge toren als een herkenningspunt boven de stad uit.

Maquette kasteel van Breda

Onze Lieve Vrouwenkerk

Breda als residentiestad

Van 1504 tot 1538 is Hendrik III van Nassau heer van Breda. Hij heeft ook belangrijke functies aan het hof van keizer Karel V in Brussel. Toch ziet hij Breda als zijn belangrijkste woonplaats. Hij maakt veel werk van de stad. Hij laat onder andere het Kasteel van Breda ingrijpend veranderen. Tegelijkertijd wordt het huidige park Valkenberg omgevormd tot een prachtige renaissancetuin. Hiervoor moet het Begijnhof na bijna 3 eeuwen verhuizen naar de Catharinastraat, waar het nu nog ligt. Vanaf die tijd staat het hof onder bescherming van de Nassaus.

Fotoalbum Breda als Nassaustad en residentiestad