Minder afval

Minder afval, meer gemak. Hoe voorkom je afval, wat kun je hergebruiken en waar hoort afval dat je niet kunt voorkomen?

Liever voorkomen

Het is beter samen afval te voorkomen dan er later de gevolgen van te moeten aanpakken. Afval bestaat eigenlijk maar voor een klein deel uit echt afval. Van het meeste afval kunnen weer nieuwe grondstoffen gemaakt worden. Papier, glas, textiel en plastic. Ook afval van groente, fruit en tuin (gft) is waardevol.

Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk heel weinig restafval over en dat is beter voor het milieu. Afval scheiden is ook goed omdat u andere mensen blij kunt maken met uw 'oude' spullen (zoals oude kleding en meubilair). Dat kan door ze in te leveren bij een kringloopwinkel. Allemaal mogelijkheden om een grotere afvalberg te voorkomen.

Vindingrijk

Laat uw spullen hergebruiken. Vindingrijk is blij met uw oude meubelen, kleding, boeken, platen, curiosa, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed. 

  Icoontje met daarop het symbool voor kringloop, drie pijlen weergegeven in een driehoek

  Zelf wegbrengen of ophalen

  U levert van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.15 uur en op zaterdag van 9.30 tot 16.45 gratis uw spullen in bij Vindingrijk

  Is wegbrengen lastig, Vindingrijk haalt geschikte goederen ook gratis bij u op. Bel of stuur een e-mail voor een afspraak. 

  Regels voor het aanbieden bij Vindingrijk

  • Alle goederen moeten in redelijk goede staat verkeren en dienen (functioneel) compleet zijn.
  • De goederen moeten door ons schoon te maken zijn.
  • Uw goederen moeten redelijk eenvoudig te repareren zijn.
  • De goederen moeten binnenshuis aangeleverd worden.
  • Alles dient op de begane grond te staan. Wij lopen geen trappen. Indien u beschikt over een lift, dienen de goederen in de lift te passen.
  • Wij halen op wat u bij ons heeft aangemeld. 
  • Echt afval kunnen wij helaas niet aannemen daar wij ook kosten moeten maken om dat af te voeren. Hiervoor kunt u binnen de gemeente Breda terecht bij de afvalservice.

  Wat hoort waar

  Om precies te weten welke soort afval waar hoort kunt u het overzicht downloaden, printen en op een zichtbare plaats ophangen.

  Afval scheiden: Wat hoort waar?