Veelgestelde vragen gratis parkeervergunning

Veelgestelde vragen gratis 1e parkeervergunning

Door de 1e vergunning voor alle vergunninghouders en de 2e vergunning voor adressen met een eigen parkeergelegenheid gratis te maken, komt de gemeente de bewoners tegemoet in de kosten die parkeren in en rondom het centrum van Breda met zich meebrengt. Dit is door het College opgenomen in het Bestuursakkoord 2022 – 2026.

Een aantal mensen hebben recent een brief/acceptgiro ontvangen om de parkeervergunning te verlengen. Geldt dit voor u, dan zijn er 2 mogelijkheden:

  • U heeft de vergunning nog niet verlengd.
    Zeg uw huidige vergunning op en vraag daarna uw gratis vergunning aan. U kunt de brief/acceptgiro als niet verzonden beschouwen.
  • U heeft de vergunning voor het komende jaar al verlengd en betaald.
    Zeg uw huidige vergunning op. Zeg daarna uw verlenging ook op. Vraag daarna uw gratis vergunning aan. U krijgt het volledige bedrag terugbetaald.  

Dit betekent dat u nog niet alle vergunning heeft opgezegd. Dit moet eerst gebeuren voor u de gratis vergunning aan kunt vragen. Als u bijvoorbeeld uw vergunning al eerder heeft verlengd dan moet u, naast de huidige vergunning, ook de verlenging opzeggen. Vraag daarna uw gratis vergunning aan. U krijgt het volledige bedrag terug.

Ook u kunt een gratis vergunning aanvragen. In dit geval voor een 2e auto.  

Volledige niet aangebroken maanden krijgt u binnen 3 weken terugbetaald. 

Als de auto niet op uw naam staat heeft u een leasecontract of een verklaring van uw werkgever nodig waarin staat dat u de dagelijkse bestuurder bent van de auto. Zorg ervoor dat u het leasecontract of de verklaring van uw werkgever digitaal hebt zodat u het kunt uploaden bij de aanvraag van de gratis parkeervergunning.

  • 2e Parkeervergunning voor adressen met een eigen parkeergelegenheid (POET) is gratis. Kijk voor meer informatie op: Gratis parkeervergunning.
  • 2e Parkeervergunning bewoners € 96 per jaar 
  • 3e en 4e Parkeervergunning bewoners € 359,40 per vergunning per jaar 

De bezoekersregeling is per 1 januari 2023 verdubbeld. 

Lukt het niet om met DigiD in te loggen of ziet u na inloggen niet de 1e parkeervergunning bij de producten staan dan kan het zijn dat de 1e parkeervergunning op naam van een medebewoner staat. De medebewoner moet met de persoonlijke DigiD inloggen en de gratis vergunning aanvragen