Op dit moment is er een DigiD-storing waardoor DigiD gedeeltelijk niet beschikbaar is. U kunt misschien niet inloggen met uw DigiD. Het is niet bekend wanneer de storing opgelost is. Probeert u het later nog een keer.

Park Valkenberg

Park Valkenberg met het T-huis

Stadspark Valkenberg is een groene parel midden in het centrum van Breda.
Tot 1812 deed het Valkenberg dienst als kasteeltuin voor de Heren van Breda. Het park dankt zijn naam aan een valkenhuis dat aan de rand stond en van waaruit de kasteelbewoners en hun gasten de valkenjacht bedreven.

Vroeger was het park alleen toegankelijk voor de kasteelbewoners en hun gasten. Tegenwoordig is het een heerlijke ontmoetingsplek. Studenten zoeken er de zon op, of juist de schaduw van de eeuwenoude bomen. Vaders en moeders laten er hun kroost spelen in het speeltuintje. Wandelaars genieten van de vijver met een grote fontein en van de kunstwerken. En dan lopen er ook tientallen kippen, ganzen en konijnen die van het park hun thuis hebben gemaakt.

Bij de ingang van het park aan de Willemstraat bevindt zich het Baroniemonument uit 1905, ontworpen door architect P.J.H. Cuypers. Een andere ingang is gelegen naast het Begijnhof. In het park zijn restanten van verdedigingstorens te zien die deel uitmaakten van de vroegere stadsmuur. 
In het noorden van het park staat sinds 2002 't T Huis, ontworpen door architect John Körmeling.

Uw Reactie
Uw Reactie