Ontheffingen en camera’s voetgangersgebied binnenstad

Bredanaars zijn trots op hun binnenstad. Inwoners en bezoekers komen er graag om te winkelen, uit te gaan en tijd door te brengen. Er wordt gewerkt en gewoond. Ook in de toekomst willen we de binnenstad voor iedereen goed bereikbaar, veilig, leefbaar én gezellig houden. Dat vraagt om een eigentijdse manier om het autoverkeer in het voetgangersgebied in het centrum beter te reguleren.

Update 11 januari 2022

Vanaf 1 januari 2022 checken digitale (foto)camera’s wie het voetgangersgebied inrijdt. Het voetgangersgebied in de binnenstad is autoluw. Dit wil zeggen dat auto’s of vrachtwagens slechts binnen bepaalde tijden het voetgangersgebied kunnen inrijden om te laden en lossen. Buiten de venstertijden is de toegang voor gemotoriseerd verkeer beperkt en alleen onder voorwaarden mogelijk. De uitzonderingen gelden voor onder andere de hulpdiensten en bewoners en ondernemers met een parkeerplaats.

De wijze van handhaven op het autoverkeer in het voetgangersgebied is veranderd. Digitale camera’s helpen om een goede controle op het inrijden van het gebied te hebben. Deze hangen rondom het voetgangersgebied in de binnenstad. Wat niet verandert is, is dat belanghebbenden een ontheffing kunnen aanvragen. Hiervoor heeft de gemeenteraad de verordening Ontheffingen autoluwe gebied Breda (april 2021) vastgesteld. In deze verordening is bepaald wie er in aanmerking komt voor een ontheffing.

Hoe werken de fotocamera's

Vanaf januari 2022 scannen digitale camera’s alle kentekens van voertuigen (auto’s, bestelbussen, vrachtwagens en ook brommers met kenteken) die het gebied inrijden. Ze fotograferen de kentekens van alle voertuigen die de binnenstad inrijden. Het systeem van controleren is eerlijker omdat iedere eigenaar van een auto of vrachtwagen wordt gescand en gecheckt. De foto’s van geregistreerde kentekens met ontheffing worden direct vernietigd, zonder tussenkomst van de gemeente.

De gemeente voert een extra controle uit op de kentekens die niet in het systeem staan. Het gaat dan om de vraag of de kentekens die niet worden herkend inderdaad onterecht het voetgangersgebied inrijden.  

Twee maanden proeftijd 

In de maanden januari en februari 2022 krijgt iedereen de kans om aan het nieuwe systeem te wennen. Deze maanden zijn proefmaanden. De camera’s en het verwerken en controleren van alle kentekens gebeurt dan volop. 

Eigenaren van de voertuigen die onterecht de binnenstad inrijden (dus zonder ontheffing), ontvangen een brief. Deze geeft meer informatie over de werkwijze, de ontheffingen en controle en mogelijkheden voor het aanvragen van een (tijdelijke) ontheffing. In de brief ontvangt de eigenaar ook een eerste waarschuwing.

Met ingang van 1 maart 2022 gaat het systeem volledig werken. De eigenaren van de voertuigen, die geen ontheffing hebben, ontvangen dan een boete via het CJIB. De gemeente kan ook in januari of februari de boete (laten) heffen. Dit is mogelijk als er mensen zich ondanks waarschuwingen in deze proefmaanden meerdere keren niet aan de regels blijken te houden.