Oktober in teken van 75 jaar vrijheid in Breda

Publicatiedatum: 
20 sep 2019
Breda staat in oktober in het teken van de viering van 75 jaar Vrijheid.

De langdurige verbintenis met haar Poolse bevrijders inspireerde veel Bredanaars om activiteiten te organiseren waar ‘herdenken en vieren’ als een rode draad doorheen loopt. Het resultaat is een afwisselend programma voor iedereen, waarin respect voor het verleden, aandacht voor het heden en dromen over de toekomst centraal staan. Er zijn lezingen, concerten, wandelingen, educatieve programma’s, fietsroutes en andere evenementen die in het teken staan van 75 jaar vrijheid.

Highlights uit het programma

  • Vanaf 11 oktober: mobiele expositie op het Kasteelplein over Generaal Maczek en zijn 1ste Poolse Pantserdivisie.
  • Zaterdagmiddag 26 oktober: eindigt een parade waaraan veteranen deelnemen op de Grote Markt. Daarna is er muziek en dans uit jaren ‘40 en ‘50. 's Avonds in het Chassé Theater is er een gratis voorstelling met folklore, dans en muziek door Poolse gezelschappen.
  • Zondag 27 oktober: herdenkingsplechtigheden op de Poolse Militaire Erevelden aan de Vogelenzanglaan en de Ettensebaan.
  • Maandag 28 oktober: onthulling kunstwerk Pamięć / Herinnering aan de Claudius Prinsenlaan, tussen de Hertog Hendriklaan en de Wilhelminasingel.
  • Dinsdag 29 oktober: Breda viert officieel de 75 jaar vrijheid viertl
    vrijheidstocht met oud-strijders en historische voertuigen die een route rond het historische stadshart van Breda rijden. De route benadert de tocht van Poolse bevrijders in 1944 en eindigt met een feestelijke finale op de Grote Markt. Een programma met dans en muziek vormt het sluitstuk van de tocht. Iedereen is van harte welkom het feest op de Grote Markt mee te vieren die dag.


Het volledige programma van oktober is te vinden op de website van de VVV Breda.

Bevrijding op 29 oktober

Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Een dag later ontving generaal Maczek hiervoor uit handen van burgemeester Van Slobbe voor zijn hele divisie het Bredase ereburgerschap. In Breda staan verschillende monumenten die de herinnering aan de bevrijding door de Polen levend houden, zoals het monument in het Wilhelminapark. De buitgemaakte Duitse Panther-tank die de Polen aan de stad schonken, staat aan de andere kant van het park.

Het Poolse militaire ereveld aan de Vogelenzanglaan is een begraafplaats met 80 graven van Poolse militairen en aan de Ettensebaan zijn de graven van 160 gesneuvelde Polen én het graf van Stanislaw Maczek. Het in aanbouw zijnde Maczek Memorial aan de Ettensebaan is bedoeld als erkenning voor de Poolse strijders en wordt ook het nieuwe onderkomen voor het Generaal Maczek Museum.

Wat vindt u van onze website?