Zadelhoesjes voor foutgeparkeerde fietsen

‘Fiets ‘m de stalling in’. Onder dat motto vraagt de gemeente Breda aandacht voor het goed stallen van fietsen. Wie zijn fiets op een plek zet waar dat niet mag, krijgt nu een rood zadelhoesje met daarop de slogan en een QR-code. Na 4 juni gaan foutgeparkeerde rijwielen naar het nieuwe fietsdepot aan het Steenen Hoofd.

De handhavers van de gemeente halen elk jaar zo’n 5.500 foutgeparkeerde fietsen weg. Dit wordt gedaan omdat de fietsen voor onveilige verkeerssituaties zorgen, de weg blokkeren voor hulpdiensten of een rommelig straatbeeld geven. De eigenaar kan zijn fiets weer ophalen bij het fietsdepot. Dit kost 25 euro.
 

Met de campagne ‘Fiets ‘m de stalling in’ frissen we de kennis hopelijk weer wat op.

Jeroen Bruijns
Wethouder parkeren en Nac

Regels weggezakt

Wethouder Jeroen Bruijns (Parkeren): “Nu de zon meer schijnt, wordt er ook meer gefietst. Dat stimuleren we graag met onze vijf gratis stallingen en de  pop-up stallingen die we plaatsen bij evenementen en NAC. Toch merken we dat na de winter er meer fietsen op plekken staan waar ze niet horen. De regels zijn wat weggezakt. Met de campagne ‘Fiets ‘m de stalling in’ frissen we de kennis hopelijk weer wat op. Want we willen de stad graag netjes en veilig houden, maar snappen ook dat niemand er op zit te wachten om zijn fiets op te halen in het depot.”

Fietsen die op fout geparkeerd staan worden daarom tot en met 4 juni niet meteen weggehaald, maar krijgen een zadelhoesje. Wie de QR code op de hoes scant, vindt informatie over het nieuwe fietsdepot en de vijf gratis fietsenstallingen aan de Concordiastraat, Haven/Kraanstraat, Nieuwstraat, Oude Vest en in het Turfschip. Rijwielen die voor gevaarlijke situaties zorgen worden wel direct naar het depot gebracht. 

Met advertenties, posters, stickers en banners wordt online en in de stad ook aandacht gevraagd voor de stallingen.

Nieuw depot

Omdat het huurcontract voor het fietsdepot in Faam aan de Liniestraat is afliep, is het fietsdepot verplaatst naar het Steenen Hoofd 2.