Van schilderen tot bonbons maken: studenten aan de slag met 60-plussers

In Breda zitten de senioren niet stil: 150 zestigplussers gingen samen met studenten van de Rooi Pannen aan de slag. Op woensdag 19 april organiseerden de eerstejaarsstudenten tien verschillende workshops, zoals het maken van Bossche bollen, het schilderen van servies en het spelen van een bingo. 
 
Ouder worden doe je niet alleen. Daarom ontwikkelde de gemeente Breda het initiatief Breda Senior, met als doel: iedere Bredanaar op een gelukkige en positieve manier ouder laten worden. Dit doen we door bewustwording te krijgen en activiteiten te organiseren voor deze groep mensen. Net als de workshopmiddag bij de Rooi Pannen. Verschillende generaties kunnen veel voor elkaar betekenen: de kennis en ervaring van oudere Bredanaars zijn een goede match met de frisse ideeën van de jongere generaties.  

Met Breda Senior zorgen we dat senioren zich gehoord en gezien worden en zetten we hen op een positieve manier in hun kracht.

Boaz Adank
Wethouder

Wethouder Boaz Adank: “Iedereen wordt ouder: over een kleine 20 jaar is Breda een stuk grijzer dan nu. Daar willen we de stad en haar inwoners op voorbereiden. Met Breda Senior zorgen we dat senioren zich gehoord en gezien worden en zetten we hen op een positieve manier in hun kracht. Dit doen we niet alleen met ouderen: kijk bijvoorbeeld naar de workshopmiddag, waar ouderen en jongeren veel van elkaar geleerd hebben. Breda brengt het samen, want ouder worden doe je niet alleen.” 

Tien verschillende workshops 

De eerstejaars studenten van de Rooi Pannen begonnen al vroeg met het bedenken en organiseren van de workshops. Uiteindelijk stelden ze samen een uitgebreid programma samen: 

Servies schilderen 
Bossche bol maken 
Oud-Hollands snoep maken 
Horeca bingo 
Klassieke bingo
Cupcakes met specerijen uit de oude doos 
Food & Music Quiz 
Bonbons maken 
Rondleiding over de Seelig kazerne
Barista workshop

Samen met studenten 

De studenten van de Rooi Pannen vonden het een geslaagde middag. Daphne Wattimena is eerstejaarsstudenten aan de opleiding Manager Party-, Event- & Businesscatering en vertelt: “Ik vond het leuk om een workshop te bedenken, dat is iets heel anders dan wat we normaal gesproken doen. We brainstormen dan over restaurants, horeca gerelateerde events en bruiloften. De workshopmiddag is dus iets wat we nog nooit hebben gedaan. Eerst maakten we de groepjes en daarna gingen we brainstormen over de workshops. We hebben met de hele klas heel veel leuke workshops bedacht en ze zijn allemaal anders! We moesten natuurlijk denken aan de doelgroep: wat vinden zij leuk? Mijn groepje koos voor het servies schilderen, want we dachten dat de oudere mensen dat gezellig, rustgevend en leuk zouden vinden. Wij keken ernaar uit en vinden het geslaagd!”