Geen extra inzamelmomenten voor gft-afval

De gemeente Breda kan dit jaar niet zorgen voor extra inzamelingsmomenten voor het gft-afval in mei, juni en juli. De reden hiervoor is personeelstekort bij de externe partijen die de gemeente voor de extra inzameling inhuurt.

In de maanden mei, juni en juli werd het gft-afval afgelopen jaren iedere week opgehaald. Dit kost veel extra personeel en voertuigen. De gemeente heeft twee leveranciers die de afgelopen jaren hebben geholpen om dit voor elkaar te krijgen. Beide partijen hebben nu aangegeven hier dit jaar niet voor te kunnen zorgen. Het gft-afval wordt in mei, juni en juli dus om de week opgehaald, net als in de rest van het jaar.

Afgelopen jaren haalden we het gft-afval in mei, juni en juli iedere week op. In 2022 waren er ook al problemen vanwege personeelstekort, maar dat hebben we toen op kunnen lossen door als gemeente zelf bij te springen. Dat gaat dit jaar helaas niet lukken. Ook wij kunnen niet aan extra personeel komen.

Wethouder Peter Bakker (afval)

Mensen kunnen zelf een aantal maatregelen nemen om te zorgen dat het afval minder snel gaat stinken. Gebruik bijvoorbeeld voor de etensresten een afbreekbaar zakje met kiemplantlogo. Of wikkel vlees- en visresten in een stukje krant. Afwisselen met droog keukenafval en tuinafval helpt ook. Op de website van de gemeente Breda staan een aantal tips tegen stank en ongedierte.

Daarnaast is het mogelijk om snoeiafval naar de milieustraat te brengen, of om een afspraak te maken om snoeiafval thuis op te laten halen. Zo blijft er meer ruimte in de gft-container voor ander afval. Ook kan thuis composteren een oplossing zijn.