Een speelse oase: basisschool Helder Camara opent groen schoolplein

Weg tegels, hallo avontuurlijk groen plein. Leerlingen en hun ouders hielpen basisschool Helder Camara in Teteringen om het schoolplein een duurzame metamorfose te geven. Het groene schoolplein is vanaf vandaag de plek waar leerlingen lekker kunnen bewegen in de pauzes en tegelijkertijd ook kunnen leren over de natuur.

Wethouder Peter Bakker (Klimaat en natuur) kreeg tijdens de officiële opening op woensdag 17 mei een rondleiding van de leerlingenraad. Zij vertelden wat er zoal veranderd is en waarom. En natuurlijk wat hun favoriete nieuwe speelplek is. Wethouder Bakker: “Het schoolplein is nu echt een oase voor kinderen. Een plek waar ze kunnen spelen, ontdekken en kunnen leren over natuur en gezondheid. Daarnaast is het plein nu ook klimaatadaptief: het is minder warm in de zomer en regenwater wordt beter opgevangen. Een win-win situatie dus! Het was erg leuk om een rondleiding te krijgen en dit de kinderen zelf te horen vertellen.”

Het schoolplein is nu echt een oase voor kinderen. Een plek waar ze kunnen spelen, ontdekken en leren.

Peter Bakker
Wethouder Klimaat en natuur

Subsidie voor scholen

De gemeente Breda heeft de ambitie om een Stad in een Park te worden. Daarom is er een subsidie van maximaal € 15.000,- voor scholen die een groener schoolplein willen met aandacht voor wateropvang. De school die zo’n plein wil, vormt een werkgroep en kiest zelf met welke ontwerpers en hoveniers ze willen werken. Ze kiezen bijvoorbeeld voor moestuintjes of een educatief voedselbosje. Deze subsidie is in samenwerking met JOGG Breda opgesteld, en is onderdeel van de subsidieregeling Groen en Water.

Er zijn al zestien schoolpleinen groener geworden. Het schoolplein van Helder Camara is de zeventiende van Breda. Binnenkort komen er nog eens drie bij. Wil jij ook dat jouw leerlingen op een groen schoolplein gaan spelen? Plan dan een gesprek via de website over de mogelijkheden voor ontwerp, proces, aanleg en mogelijkheden voor aanvullende financiering.