Breda verandert inzameling groot afval

Vanaf 1 januari 2023 gaat de gemeente Breda groot huishoudelijk afval en snoeihout op een andere manier inzamelen. Er komen zes aparte afvalstromen in plaats van de vier die er nu zijn. Matrassen, hout, snoeihout, grofvuil, elektrische apparaten en sloopafval worden apart opgehaald. Het ophalen wordt gratis. Hierbij is het belangrijk dat Bredanaars goed nadenken over hoe vaak ze groot huishoudelijk afval aan straat zetten en of deze spullen hergebruikt kunnen worden. 

Inwoners van Breda moeten hun afval makkelijk kunnen aanbieden. Ook mensen die geen auto hebben of die fysiek niet in staat zijn om naar de milieustraat te gaan. Hierbij vinden we het belangrijk dat Bredanaars hun afval op de juiste manier aanbieden. Zo kunnen we het afval beter recyclen en dragen we ons steentje bij aan het milieu. Bovendien wil ik iedereen aansporen om goed na te denken voordat je oude spullen wegdoet. Wellicht kan je er iemand anders nog blij mee maken of kan het gerepareerd worden!

Wethouder Peter Bakker (afval)

Verschillende soorten groot afval kunnen niet meer tegelijk worden aangeboden. Bredanaars moeten voor iedere afvalstroom een aparte afspraak maken via de website van de gemeente. De reden hiervoor is dat de gemeente Breda de afvalstromen meteen goed wil scheiden. Hierdoor wordt het goedkoper om de afvalstromen te verwerken en hoeft de afvalstoffenheffing niet extra omhoog. Dit betekent dat Bredanaars, los van de normale indexering, in 2023 niet meer gaan betalen voor het ophalen en verwerken van hun huishoudelijke afval. 

Bredanaars kunnen vanaf 23 december voor volgend jaar een afspraak maken om groot afval op te laten halen. Verkeerd aangeboden afval gaat niet mee op de wagen.

Hoe ziet het inzamelen van matrassen en hout eruit?

De twee nieuwe afvalstromen die per 1 januari 2023 ingaan, zijn het laten ophalen van matrassen en hout. Voor beide soorten afval zijn aparte afspraken nodig. Matrassen zijn geschikt voor recycling als deze in een speciale matraszak worden aangeleverd. Deze matraszak (voor 1- en 2 persoonsmatrassen) kunnen inwoners vanaf januari gratis afhalen op een aantal locaties in Breda: Boerderij Wolfslaar, Milieustation Slingerweg, Stadskantoor en kringloopwinkel Parels. Bredanaars kunnen de matraszak ook tegen verzend- en verwerkingskosten laten thuisbezorgen. De gemeente neemt alleen onbehandeld hout mee. Dat betekent dat het hout niet geïmpregneerd is.

Lees hier meer informatie over de veranderingen rondom groot huishoudelijk afval.