Breda tekent woondeal met Rijk, provincie en regio

Op 9 maart ondertekende de gemeente Breda de zogeheten woondeal met gemeenten uit de Stedelijke Regio Breda-Tilburg (SRBT), de woningcorporaties, de provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met de woondeal versterken we de samenwerking op het gebied van wonen. Samen met andere gemeenten zetten we erop in om in de periode tot en met 2030 ruim 39.000 woningen toe te voegen aan de bestaande voorraad.

 

Aan de woondeal hebben provincie, Rijk en de gemeenten in de regio Breda-Tilburg afgelopen maanden hard gewerkt. Het zijn stevige gesprekken geweest, want van gemeenten wordt echt het maximaal haalbare verwacht om het aantal betaalbare woningen fors te laten stijgen. En dat is terecht, want betaalbare woningen zijn essentieel. Ik ben enorm trots op de plannen die in de woondeals staan. We gaan inzetten op het versnellen van nieuwbouwprojecten en op het realiseren van meer betaalbare woningen, waaronder flexwoningen.

Arjen van Drunen
Wethouder Wonen

Samen met gemeenten en corporaties in de regio

Onze gemeente maakt deel uit van de woondeal Stedelijke Regio Breda-Tilburg (SRBT). De woondeal bevat afspraken over de woningbouwopgave, het versnellen van woningbouw, de betaalbaarheid van woningen en de kwalitatieve opgave (doelgroepen). Daarnaast gaat de deal ook in op herstructurering, transformatie en verduurzaming, de samenwerking, monitoring en sturing op de afspraken en de succesfactoren en gewenste ondersteuning.

Wonen in Breda moet weer bereikbaar en betaalbaar worden. In de woondeal zijn daarom per gemeente afspraken gemaakt over het aandeel betaalbare woningen in nieuwe plannen: 30% sociale huur en 40% middeldure huur en/of betaalbare koop en 30% vrije sector. En omdat mensen al jaren op een wachtlijst staan is snelheid maken voor ons van groot belang. De woondeal biedt ruimte hier stevig op in te blijven zetten en vergroot de mogelijkheden dit samen met gemeenten en corporaties in de regio te doen.

Arjen van Drunen
Wethouder Wonen

Bouwopgave

Voor elke gemeente ligt de minimale bouwopgave vast tot en met 2026. Voor onze gemeente gaat het om de oplevering van minimaal netto 5.251 woningen. Dit ligt in lijn met de ambitie van het bestuursakkoord om in deze bestuursperiode 6.000 woningen in harde plannen toe te voegen. Om deze versnelling mogelijk te maken zijn in de woondeal een aantal locaties benoemd als sleutelgebied of sleutellocatie. Ook zijn er kansrijke locaties voor de opgave opgenomen. De sleutelgebieden in de gemeente Breda zijn centrum Oost, Crossmark/’t Zoet en Crossmark Strip. Sleutellocaties zijn SterkWest, Woonakker en Bavel fase 1 (Dorstseweg).

Zorgen

Ondanks de mooie ontwikkelingen zijn er ook zorgen. 

De woondeals bevatten heel veel mooie bouwplannen, waar gemeenten, provincies en Rijk zich aan verbinden. In bouwplannen kan echter niemand wonen. Het is daarom essentieel dat de schop zo snel mogelijk de grond ingaat. We kunnen alleen tot snelle realisatie van de plannen zorgen, als alle partijen zich inspannen om ervoor te zorgen dat we door stikstof niet in een impasse belanden. Mocht dat laatste wel gebeuren dan neemt de woningnood eerder toe dan af en zijn alle woningzoekenden de dupe.

Arjen van Drunen
Wethouder Wonen