Koning Willem-Alexander en Poolse President Andrzej Duda bij viering 75 jaar vrijheid in Breda

Publicatiedatum: 
9 okt 2019
Op dinsdagmiddag 29 oktober viert Breda 75 jaar vrijheid in het bijzijn van Koning Willem-Alexander en de Poolse President Andrzej Duda.

Het officiële programma start met een bezoek aan het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan en het graf van generaal Stanislaw Maczek, gevolgd door een ontmoeting met leerlingen van diverse onderwijsinstellingen bij De Rooi Pannen. Afsluiting van het programma is een vrijheidstocht met oud-strijders en historische voertuigen die een route rond het historische stadshart van Breda rijden. De feestelijke aankomst op de Grote Markt is het sluitstuk van de tocht. Daarbij zijn zowel Koning Willem-Alexander, President Duda en gastheer burgemeester Depla aanwezig. Iedereen is van harte welkom het feest op de Grote Markt mee te vieren.

Als eerbetoon aan de Poolse bevrijders start het officiële bezoek om 15.30 uur bij het Pools Militair Ereveld. Nabij het Maczek Memorial in aanbouw wordt in klein gezelschap en op gepaste wijze stilgestaan bij de Poolse gevallenen. Daarna bezoekt het gezelschap De Rooi Pannen, MBO-opleiding voor horeca en toerisme. Studenten van verschillende Bredase opleidingen vertellen hoe hun kijk is op vrede en vrijheid, en hoe zij daar zelf aan kunnen bijdragen.

Het bezoek van Koning Willem-Alexander en President Duda eindigt ruim een uur later op de Grote Markt, waar het feest rondom de vrijheidstocht in volle gang is. Een viering in het teken van vrede en vrijheid met muziek, zang en dans.

Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Een dag later ontving generaal Maczek hiervoor uit handen van burgemeester Van Slobbe voor zijn hele divisie het Bredase ereburgerschap. In Breda zijn verschillende monumenten te vinden die de herinnering aan de bevrijding door de Polen levend houden, zoals het monument in het Wilhelminapark. De buitgemaakte Duitse Panther-tank die de Polen aan de stad schonken, staat aan de andere kant van het park. En op het militaire ereveld aan de Ettensebaan ligt, naast ruim 160 gesneuvelde Polen, ook het graf van Stanislaw Maczek. Het in aanbouw zijnde Maczek Memorial aan de Ettensebaan  is bedoeld als erkenning voor de Poolse strijders en wordt ook het nieuwe onderkomen voor het Generaal Maczek Museum.

Meer informatie 75 jaar vrijheid en het programma

Aanmelden pers

Media is uitgenodigd voor het bijwonen van programma op dinsdag 29 oktober. U dient zich hierbij vooraf aan te melden via:
pers29oktoberbreda@breda.nl
onder vermelding van: naam, functie en media

Publiek

Op de Grote Markt is publiek welkom. Het muzikaal festijn begint hier om 16.00 uur. Op het moment dat de koning en de Poolse president arriveren in de Bredase binnenstad is dit feest in volle gang. 

 

Wat vindt u van onze website?