Op dit moment is er een DigiD-storing waardoor DigiD gedeeltelijk niet beschikbaar is. U kunt misschien niet inloggen met uw DigiD. Het is niet bekend wanneer de storing opgelost is. Probeert u het later nog een keer.

Koepelgevangenis

Koepel van de gevangenis

De Koepelgevangenis heette vroeger de penitentiaire inrichting De Boschpoort. Het complex is ontworpen door de Rijksarchitect J.F. Metzelaar en gebouwd in de periode 1882-1886. In Nederland zijn nog 2 identieke koepelgevangenissen: in Arnhem en in Haarlem. Deze gevangenissen zijn bewust cirkelvormig gebouwd, zodat de bewakers vanuit het midden alle galerijen met de 200 cellen konden overzien.

Tot 2013 was de koepelgevangenis in Breda een vrouwengevangenis. Na sluiting van alle afdelingen werd het compex per 1 januari 2016 definitief als penitentiaire inrichting gesloten.

130 jaar lang is de Bredase Koepel een plek geweest waar je liever niet wilde komen, maar nu is het een graag bezochte locatie. Tegenwoordig staat de Koepelgevangenis van Breda bekend als FutureDome en wordt het gebruikt als een locatie voor allerlei inspirerende activiteiten en evenementen. 

Uw Reactie
Uw Reactie