Geschiedenis van Breda

Breda krijgt in 1252 stadsrechten. Om Breda goed te kunnen verdedigen, wordt de stad aan het begin van de 14e eeuw ommuurd. Onder invloed van de edelman Jan van Polanen ontstaat een klein middeleeuws stadje. Rondom de stad liggen de singels. Op strategische punten staan houten wachttorentjes.

In de 16e eeuw worden de verdedigingswerken bij de haven versterkt met 2 zware vijfhoekige torens, verbonden door een tussenmuur. Een eeuw later wordt in deze muur een waterpoort naar de binnengracht aangelegd. Zo ontstaat het Spanjaardsgat. In de strijd tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden is Breda maar liefst 6 keer van bezetter gewisseld. Eénmaal door de list van de turfschipper. Die de belegeraars onder zijn lading tot achter de vijandelijke linie wist te smokkelen. Dit zou bij het Spanjaardsgat gebeurd zijn.

Grote Kerk

Of u nu in de middeleeuwen leeft of in de 21e eeuw... er is één monument waar u Breda al van verre aan herkent: de toren van de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk. In totaal is er 125 jaar aan gewerkt. Het bouwwerk is rijk bewerkt aan de buitenzijde en heeft, zelfs na de beeldenstorm van 1566, een indrukwekkend interieur.

Stadhuis Breda

Het stadhuis op de Grote Markt dateert uit de 13e eeuw. In 1534 werd het pand door brand verwoest en herbouwd. In het stadhuis zijn onder andere trouwerijen en officiële ontvangsten, en het is de vergaderplek van de gemeenteraad.

Breda Nassaustad

Breda is een Nassaustad: het is een van de twee Nederlandse steden die deze titel mogen voeren (naast Leeuwarden). De Nassaus hebben er voor gezorgd dat Breda zich heeft ontwikkeld tot een grote en belangrijke stad. Tussen 1406 en 1566 hebben zij de aanzet gegeven voor de welvaart van Breda. In Breda is nog veel te vinden dat aan de Nassaus herinnert. Meer informatie staat op Breda Nassaustad.

Meer informatie, beelden en verhalen over het verleden van Breda:

 

Uw Reactie
Uw Reactie