AED (Automatische Externe Defibrilator)

Een AED-apparaat (Automatische Externe Defibrillator) maakt het mogelijk om snel in te kunnen grijpen als iemand acute hartproblemen krijgt. Enkele jaren geleden hebben gemeente, GGD(/GHOR) en stichting Reanimatie Leren & AED onderwijs er hard aan gewerkt om Breda AED-proof te maken. Breda kent nu een dekkend netwerk van 6 minuten zones.

6 Minuten zones

Een 6-minutenzone is een gebied dat zodanig is ingericht dat omstanders binnen 6 minuten een hartstilstand kunnen herkennen en weten wat ze moeten doen: 112 wordt direct gebeld, iemand start direct met reanimeren en binnen 6 minuten krijgt het hart een eerste schok met een AED.

AED-alert

Op het moment dat de meldkamer een melding krijgt over een hartstilstand, schakelt zij AED Alert in. Via dit systeem gaat er een sms naar burgerhulpverleners die binnen een straal van ongeveer 500 meter van het slachtoffer wonen of werken. Deze sms bevat de locatie van het slachtoffer met de boodschap daarheen te gaan en te starten met reanimatie of om de AED op te halen en deze naar het slachtoffer te brengen.

Meer informatie over dit netwerk kunt u lezen op de website van stichting Breda AED-proof. Daar kunt u ook zien waar op dit moment de AED’s hangen.