Breda wint European Smart Tourism Award in Accessibility 2020

Publicatiedatum: 
10 okt 2019
Breda is winnaar van de 'European Smart Tourism Award in Accessibility 2020!’

Dit is een Europese prijs om bijzondere bijdragen van steden aan slimme, innovatieve en inclusieve strategieën voor de toerisme sector te belonen. De overall prijs ging naar Gothenburg (Zweden) en Malaga (Spanje). Er zijn ook prijzen voor steden die uitstekend presteren in een van de volgende categorieën; toegankelijkheid, duurzaamheid, digitalisering of cultureel erfgoed en creativiteit. Breda kreeg de prijs voor toegankelijkheid. De jury was vooral onder de indruk van de manier waarop Breda samen met ervaringsdeskundigen werkt aan het wegnemen van barrières en drempels.

Slimme en innovatieve oplossingen

Breda heeft laten zien op welke manier zij innovatieve en inclusieve oplossingen inzet om duurzaam en toegankelijk toerisme te bemoedigen, digitaal slim toerisme te bevorderen en de rol van het erfgoed, evenals die van de culturele en creatieve industrieën als toeristische troef te versterken. Voorbeelden hiervan zijn de inzet van technologie en ICT om de beleving van Breda te verbeteren en resultaten te meten. Zo worden animaties ingezet om iconische gebouwen in de stad, zoals het Spanjaardsgat en het kasteel van Breda te verlichten. Daarnaast zet duurzame LED-verlichting locaties als de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Willemstraat, de slimste straat van Breda, in de kijker. Ook voor 2020 staan verschillende ontwikkelingen gepland. Zo zal Breda tijdens de Vuelta a Holanda inzetten op smart experience, maximale toegankelijkheid en gastvrijheid. Er zal een speciale tribune zijn voor mensen met een beperking en routekaarten in braille voor blinden. De Vuelta wordt het living lab voor het testen van nieuwe digitale technologieën van doorstroming, crowd management en digitale ervaringen.

Overig kandidaten

Naast Breda waren ook Bratislava (Slowakije), Bremerhaven (Duitsland), Gothenburg (Zweden), Karlsruhe (Duitsland), Ljubljana (Slovenië), Málaga (Spanje), Nice (Frankrijk), Ravenna (Italië) en Turijn (Italië) genomineerd.

Meer informatie over de prijs: website European Capital of Smart Toerism

Uw Reactie
Uw Reactie