Breda vergroent schoolpleinen

Publicatiedatum: 
17 jan 2018
12 scholen in Breda gaan in de komende 3 jaar hun schoolplein vergroenen. Ze doen dit met hulp van de gemeente en provincie. De groenere schoolpleinen helpen mee aan de gezondheid van kinderen.

De vergroening betekent dat er tegels van de schoolpleinen worden weggehaald en er groen voor in de plaats komt. Dat kunnen natuurlijke speelplekken zijn, maar ook bijvoorbeeld planten, bomen of moestuinen. Tegelijk met de vergroening van het schoolplein gaat een school aan de slag met de Gezonde school-aanpak. Door de totaalaanpak kunnen kinderen in een gezondere omgeving spelen en bewegen en ontdekken ze zo ook het plezier van natuur en gezonde voeding.

Voor de inrichting van het nieuwe schoolplein worden leerlingen en ouders betrokken. De buurt speelt daarbij ook een belangrijke rol. Het schoolplein moet na de vergroening toegankelijk zijn voor buurtkinderen. Bovendien gaat de school aan de slag met het schoonhouden van de directe omgeving van de school via een klassedeal.

In de afgelopen jaren werd er incidenteel al een enkel schoolplein vergroend. Nu stelt het college van burgemeester en wethouders tot 2021 maximaal € 47.000 per jaar beschikbaar om structureel 4 schoolpleinen per jaar te vergroenen. Daarmee voeren ze een motie van de gemeenteraad uit. Ook de provincie en scholen zelf dragen financieel bij aan de aanpak.